„Tragovi vremena“ Tanje Nikolić

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 19. svibnja 2021. - 8:55
Autor: 

Izložba “Tragovi vremena”  tivatske umjetnice Tanje Nikolić održana je sinoć u Atriju ljetnikovca Buća u Tivtu.

Posjetiteljima se obratila direktorica Muzeja i galerije Tivat Jelena Bošković, koja je istakla kako su mnogi umjetnici pronašli inspiraciju upravo u privlačnoj mediteranskoj atmosferi Boke.

 „Tragovi vremena“ je priča o grbovima, koji su svjedoci jednoga vremena. Tu su, oko nas, ali najčešće budu neprimjetni. Ovom izložbom skrenuta je pažnja baš na njih – svjedoke života imućnih porodica koje su imale posjede na teritoriji opštine Tivat. Na platnima su predstavljeni porodični grbovi koji su rađeni u kamenu. Umjetnica je tokom svog ranijeg stvaralaštva pokazala da vjerodostojno na platno prenosi prikaze u kamenu. Njen ciklus „Kamen priča“ prethodio je ovoj izložbi, a već na tim slikama bilo je očito da su umjetnici bliske različite strukture kamena. Ciklusom „Tragovi vremena“, koji čini osam slika, Nikolić je još jednom pokazala da se jednako dobro snalazi u prikazima različitih tekstura kamene plastike“, kazala je Bošković.

„Pronalasku grba koji će biti naslikan prethodilo je terensko istraživanje. Na više mjesta može se pronaći isti grb, ali sa različitim ukrasima koji ga okružuju ili kamenom od kojega je rađen. Shodno tome, biran je grb koji je najbolje očuvan, kako bi bilo minimalno odstupanja prilikom njegovog prikazivanja. Dočaravajući grbove na platnu, slikarka se odrekla umjetničke slobode i držala se grafičkih prikaza, međutim, njihova pozadina je ta koja im daje efekat mističnoga i tajanstvenoga. Ovaj efekat je važan jer su mnoge priče o tim porodicama ostale pod velom tajni. Svakako, uvođenjem ovakve pozadine u sliku, umjetnica postiže da centralni prizor bude umirujući. Za prelaze iz stvarnog u mistično, Nikolić vješto oslikava svjetlost i sjenku. Posebnu pažnju posvećuje osvjetljenju centralnoga prizora, obavijenog sjenkom prelomljene svjetlosti, koja omogućava efekat trodimenzionalnosti. Igrom svjetlosti i sjenke kontroliše prednje i skrivene prizore koji nisu u prvom planu i na taj način dočarava ljepote oblika u kamenu. Dok su neki grbovi prikazani sa dekoracijom baroknog stila, prilikom prikazivanja drugih je dekoracija izuzeta i sva pažnja usmjerena na sam grb. Za kolorit grbova korištene su nijanse kamena i preovladavaju zemljani tonovi. Na nekim grbovima umjetnica je koristila stvarne boje njihovog grafičkog prikaza, kao što je slučaj na grbu porodice Pima, gdje je prikaz zlatno-srebrno-plavi, te porodice Drago, gdje je zmaj zlatni, a pozadina grba crvena. Za neke druge Nikolić je po slobodi birala boje kojima je naglasila trodimenzionalnost i kamenu plastičnost. Uvođenjem boje koja je korištena za pozadinu u sam prikaz grba, umjetnica je povezala ovo dvoje u jednu cjelinu. Postavku čine slike grbova koji se nalaze u našem najbližem okruženju. U saradnji JU Muzej i galerija Tivat i umjetnice Tanje Nikolić, ovaj projekat je osmišljen tako da predviđa sprovođenje u dvije faze. U narednoj fazi umjetnica će naslikati preostale grbove porodica koje su imale imanja na području opštine Tivat, a sve u cilju promocije kulturnoga nasljeđa i obogaćivanja umjetničke zbirke slikama porodičnih grbova, koji predstavljaju važan trag prošlosti“, objasnila je Bošković.

Izložbu je otvorio predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović: „Raduje me da ćemo ponovo uživati u sadržajima po kojima je Tivat prepoznatljiv, a to je prije svega kvalitetan kulturni i umjetnički program. Tivatske ustanove kulture za predstojeće ljeto najavljuju realizaciju sadržajnih programa, na radost nas domaćih i turista čiji dolazak željno iščekujemo. Mi Tivćani znamo da Tivat kakav poznajemo počiva na temeljima onoga što je nekada bio, pa sa ponosom kažemo da je, između ostalog, koji vijek unazad, bio mjesto na kojem su se odmarali plemići…Umjetnički prikaz grbova nekadašnjih plemićkih porodica u ovim predjelima originalna je i zanimljiva ideja – interesantan način da se šira publika zainteresuje za istorijske činjenice koje govore o Tivtu i njegovom razvitku.”

Umjetnica Tanja Nikolić je izrazila zahvalnost posjetiteljima na dolasku, kao i suradnicima koji su joj bili potpora na ovom projektu.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Verica Čuljković i Dražen Joković.