Tribina „Intekulturalna obzorja” – Božidar Proročić, publicist i kjiževnik

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. ožujka 2022. - 15:03
Autor: 

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore organizira  tribinu „Intekulturalna obzorja“ – Božidar Proročić, publicist i kjiževnik, koja će se održati 28. 3. (ponedjeljak) u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović“ u Podgorici, s početkom u 18 h.

Govorit će: Veljko Đukanović, profesor; Aldemar Ibrahimović, akademski slikar; Adrijan Vuksanović, pjesnik i Hadži Lajči (Haxhi Lajçi), profesor.

Moderatorica programa je Vesna Šoškić.

 “Interkulturalna obzorja” su planirana kao serijal tribina koje će u narednom periodu organizovati Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u nastojanju da afirmiše plodove rada i pregalaštva istakntih pojedinaca na planu afirmacije multukulturalizma, interkulturalne razmjene i prožimajućih kulturnih, umjetničkih i društvenih vrijednosti. Cilj je bolje međusobno poznavanje različitih kulturnih identiteta, snaženje svijesti o potrebi prihvatanja različitog i drugačijeg, u isto vrjeme zajedničkog, širenje vidokruga tolerancije i razumijevanja, s konačnim ishodištem u podizanju nivoa društvene kohezije crnogorskog društva.

Crnogorski publicista, Božidar Proročić, rođen je 3. januara 1979. godine na Cetinju. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu. Saobraćajni fakultet, dva smjera, završio je kao student generacije. Sa 18 godina bio najmlađi kolumnista u Crnoj Gori nedjeljnika „Onogošt”, kao i urednik kulturne rubrike sa svega 19 godina. Kao član Savjeta JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”, zajedno sa, istim osmilio je program predstavljanja književnosti, kulture, pisane riječi manjinskih naroda u Crnoj Gori. U sklopu JU Narodna biblioteka i čitaonica “Njegoš”, predstavljeni su bošnjački, hrvatski, albanski i drugi stvaraoci. Autor je više od 100 eseja, književnih kritika, priloga i predgovora najistaknutjih predstavnika manjinskih naroda u Crnoj Gori. Tako su kroz brojne portale, časopise, publikacije, knjige, TV i radio priloge čitaoci imali priliku da se upoznaju s onima koji grade lijepu multikulturalnu Crnu Goru. U Crnoj Gori je tako nastala i istorijski prva knjiga “Panorama savremenog pjesništva Bošnjakinja Crne Gore”sa Dijanom Tiganj koja nosi naslov ,,Lirski zinet. Takođe, u okviru panorame savremenog pjesništva Crne Gore, u zbirci ,,Stihom kroz život” predstavljeni su i brojni autori manjinskih naroda sa podrućja Crne Gore.

Neosporno je da je Božidar Proroćić, svojim angažovanjem i stručnim radovima, doprinio da se književno stvaralaštvo manjinskih naroda u Crnoj Gori, prvenstveno Bošnjaka, afirmiše na najbolji način i da bude dostupno svima koji žele da književnost manjinskih naroda Crne Gore bude dostupna onima koji za to pokažu interesovanje". (cekum.me)