U Galeriji solidarnosti otvorena izložba „Crna Gora 1914.-1918.“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. listopada 2015. - 10:26
Autor: 

U Galeriji solidarnosti Kotor sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Crna Gora 1914.-1918.“ iz albuma fotografija Bele Maćašovskog. Izložbu je bila u organizaciji Galerije solidarnosti Kotor u suradnji s Nacionalnim savjetom crnogorske manjine u Srbiji i Centrom  za kulturu Nikšić.

Izložba predstavlja autentično svjedočanstvo o Crnoj Gori, njezinim stanovnicima i životu tijekom  Prvog svjetskog rata.

U uvodnom djelu nastupila je Tijana Stanišić, učenica drugog razreda srednje Muzičke škole, koja je izvela „Rumunjsku igru“, kompozitora Bele Bartoka.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja je tom prigodom istakla: „Fotografska ostavština dr. Bele Maćašovskog broji preko 700 fotografija, koje se kao legat čuvaju u Istorijskom arhivu u Subotici. Interesantno je ovdje kazati da su pozitivi dobro sačuvani tako što ih je autor većinom umetao u knjige koje su poslužile kao albumi. Naslove, imena mjesta, ponekad imena ljudi i datume ispisivao je vlastitom rukom. Ovu vrijednu fotografsku građu obradila je istoričarka Tatjana Segedinčev, viša arhivistkinja iz Istorijskog arhiva u Subotici. Dio fotografija je sadržajem vezan za ratnu tematiku i dokumentarna događanja na frontu austrougarske vojske, zarobljenike i bolnice, ratne brodove i oružje; dok drugu veliku skupinu čine fotografije krajeva u kojima je boravio, sa motivima prirode, gradova i stanovnika.“