U Kotoru otvorena izložba „Boka kotorska okom fotografa Laforesta“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. rujna 2018. - 10:21
Autor: 

Izložbu pod nazivom „Boka kotorska okom fotografa Laforesta“ sinoć je u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor svečano otvorio dr. Stevan Kordić. On je izrazio zadovoljstvo što je Pomorski muzej Dan europske baštine obilježio na ovaj način.

„Kada govorimo o baštini i fotografiji prva asocijacija je svakako dokumentarna. Fotografija je davno obezbijedila svoje mjesto kada je u pitanju dokumentarnost i veza sa kulturnom baštinom. Međutim, ono što se ponekad ne vidi tako dobro je da je ona sama po sebi jedan umjetnički medij i ove fotografije su svjedočanstvo spoja i tog dokumentarnog i umjetničkog dijela. Druga asocijacija je prikaz arhitekture i prirodnog pejzaža zaliva. Jedini tekst koji pada na pamet gledajući ove fotografije je upravo odluka UNESCO-a da nas uvrsti na listu svjetske kulturne baštine i to naročito na onaj dio koji kaže da je Boka ostvarila taj jedinstveni spoj tradicionalnog graditeljstva i prirodnog okruženja što je upravo ona univerzalna vrijednost koja nas je dovela na tu listu", istakao je Kordić.

Nazočnima se obratio i direktor Pomorskog muzeja Crne Gore Andro Radulović: „Ovogodišnja tema Dana evropske baštine је "Umjetnost dijeljenja". Izložbom Boka Kotorska okom fotografa Laforesta sažima se važnost dijeljenja kulturne zaostavštine jednog podnebija pa je iz tog razloga Pomorski muzej Crne Gore izabrao izložbu iz vrijedne donacije gospođe Lidije Laforest iz Zagreba. Prezime Laforest u Boki kotorskoj, kao i šire u okruženju, simbol je za izradu fotografija visokog umjetničkog nivoa. Fotografija kao faktografsko svjedočanstvo о životu, ljudima i pejzažima, predstavlja trenutak zaustavljen u vremenu i živu sliku života i izvor je istorijske, etnološke i sociološke građe. Fotografija je dio duhovne memorije jednog naroda, njegovog okruženja, tako da nas ova izložba, kao dio jednog velikog opusa, raduje i doživljavamo je sa uzbuđenjem“.

„Ideja za realizaciju ove izložbe došla je kada sam počela da obrađujem zbirku negativa nas staklu, gdje se kao jedna veća cjelina izdvojila tema predjeli, na kojima je Boka viđena iz raznih uglova: sa mora, kopna, planinskih visova, rascvjetala i pod snijegom. Na staklenim negativima postoje oznake o godini kada je napravljen fotografski snimak sa imenom fotografa, što nas upućuje na Franca i Gabrijelu Laforest, kao i na period njihovog stvaranja, prvih trideset godina XX. vijeka. Za ovu priliku izdvojeno је 131 negativ na staklu koji prikazuju Kotor, Dobrotu, Perast, Risan, Prčanj, Herceg Novi, Tivat, Donju Lastvu i Lepetane. Posebnu cjelinu čine fotografije koje prikazuju Bokokotorski i Kotorski zaliv, fotografisan sa Lovćena i Vrmca“, kazala je muzejska savjetnica Jelena Karadžić, dodajući da je izloženo 90 fotografija koje su podijeljene u 7 cjelina.

U glazbenom dijelu programa nastupila je prof. Nevila Klakor.