U Perastu počeo IX. Festival gudača

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. kolovoza 2020. - 10:13
Autor: 

U skladu s preporukama NKT-a počeo je prvi dio IX. Festivala gudača. Za razliku od prethodnih godina, kada su se sve aktivnosti – radionice, predavanja i koncerti odvijale u isto vrijeme, ovogodišnje izdanje ima drugačiji koncept. Radionice za sve gudačke profile (violinu, violu, violončelo, kontrabas, komornu glazbu i orkestar) će se održavati naizmjenično i nastavit će se tijekom rujna.

Tijekom ovog tjedna, točnije od 24. do 29. kolovoza master class za mlade glazbenike, studente i učenike vode sljedeći profesori: Vujadin Krivokapić, violina (MA Cetinje), Zoran Zakraješek, kontrabas (MA Cetinje i Muzički centar CG) i Ana Dulović, violončelo (Muzički centar CG).

U nastavku, master class za klavir održat će profesor i dekan MA Cetinje, Bojan Martinović, a za violinu, violu i komornu glazbu profesor Michail Berezintsky, dobitnik priznanja Zaslužni umjetnik Rusije. Iz Hrvatske dolazi Renata Prizmić Linarić, istaknuta violinistica, čiji je orkestar mladih glazbenika na prošlogodišnjem izdanju Festivala imao zapažen uspjeh.     

Izazovno vrijeme u kom živimo, više nego ikad, nam je ukazalo i dokazalo koliko glazba obogaćuje čovjekov život i da glazbeni izraz predstavlja vrijednost, koji treba razvijati i njegovati. 

Tom mišlju se vode i organizatori Festivala gudača - NVO Bocche di Cattaro i kroz radionice koje organiziraju, na kojima djeca i mladi imaju priliku da razviju i unaprijede svoj glazbeni talent u radu s istaknutim pedagozima i predavačima. Po završetku radionica, formira se orkestar polaznika koji će završne večeri festivala održati koncert pod dirigentskom palicom Vilija Ferdinandija.

Kao jedinstven festival ovog tipa u Crnog Gori, Festival gudača za primarni cilj ima edukaciju i afirmaciju mladih glazbenika. Pored ovog, svrha manifestacije je i unaprjeđenje kulturne i turističke ponude Boke kotorske kroz prezentiranje tradicionalnih vrijednosti naše zemlje. Protekla izdanja afirmirala i učvrstila su ovaj festival na kulturnoj mapi značajnih kulturnih događaja. Organizatori, NVO Bocche di Cattaro, su optimistični i uvjereni da će taj cilj postići i ovogodišnjim programom, koji se realizira u neobičnim okolnostima.