Večer Isidore Žebeljan u crkvi Sv. Duha

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 25. srpnja 2016. - 9:08
Autor: 

Na koncertu pod nazivom Suze su OK, KotorArt će u ponedjeljak, 25. srpnja, predstaviti stvaralaštvo jedne od najizvođenijih suvremenih srpskih kompozitorica – akademika Isidore Žebeljan. Njezine kompozicije Čudo u Šarganu, Leons i Lena, Umbra, Tri kozja uveza, Mišolovka, Suze su OK i druge izvest će Žebeljan ansambl. Autorska večer počinje u 21.30 u crkvi Sv. Duha.

 

ISIDORA ŽEBELJAN, kompozitorka, studirala je u klasi prof. Vlastimira Trajkovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje od 2002. radi kao profesor kompozicije. Pažnju međunarodne javnosti privukla je operom Zora D, nakon čega dobija porudžbine institucija i glazbenih festivala u svijetu. Među njima su i Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Dženezis Fondacija iz Londona, Univerzitet u Kentu, Opera iz Gelzenkirhena. Komponirala je za brojne ansamble kao što su Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Gudački kvartet Brodski, Oktet Berlinske filharmonije, Holandski kamerni hor, a njena djela po Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku i u Americi izvodili su i Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI Torino, Janačekova filharmonija, Venecijanski solisti, Beogradska filharmonija, Nova filharmonija Vestfalije, No Borders Orchestra, London Brass, Gudački kvartet Lutoslavski, dirigenti David Porselajn, Pol Danijel, Klaudio Šimone, Kristof Popen, Aleksandar Rudin, Pjer-Andre Valad itd. Njezina djela objavile su brojne izdavačke kuće. Dobitnica je više priznanja i nagrada. Godine 2006. izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 2012. za člana Svjetske akademije umjetnosti i nauka.

 

ŽEBELJAN ANSAMBL formiran od članova Žebeljan orkestra, osnovanog 2005. godine, prevashodno izvodi komornu glazbu Isidore Žebeljan. Ansambl je snimio kompakt-disk Balkan Bolero (Oboe Classics, London, 2013). Članovi ansambla su neki od najboljih glazbenika u Srbiji, koji već godinama surađuju s kompozitoricom. Za Anetu Ilić, profesoricu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Žebeljan je komponirala gotovo sve svoje vokalne kompozicije, među kojima su i Rukoveti, ciklus pjesama s orkestrom, kao i glavna uloga u operi Dve glave i devojka. Autoričinu glazbu izvodila je i snimila sa slavnim londonskim gudačkim kvartetom Brodski za njemačku diskografsku kuću CPO. Borislav Čičovački, oboista, književnik i muzikolog, profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, višestruko je vezan za kompozitorku – i privatno i poslovno. Napisao je libreta za pet njenih opera, nastalih kao porudžbine istaknutih europskih glazebnih institucija i festivala, a kompozitorica je za njega napisala petnaestak kompozicija. Mirjana Nešković, zamjenica koncert majstora Beogradske filharmonije, premijerno je izvela autorkine kamerne kompozicije i muziku za pozorišne predstave. Aleksandar Stefanović, perspektivni akordeonista mlađe generacije, asistent na Filološko-umеtničkom fakultetu u Kragujevcu, načinio je obrade za harmoniku nekoliko autoričinih kompozicija, koje je premijerno izveo. Bio je član Bande, grupe instrumentalnih solista, u premijernoj postavci Isidorine opere Nahod Simon u Operi iz Gelzenkirhena (Njemačka, 2015). Boban Stošić, kontrabasista Beogradske filharmonije, izvodi sva autoričina komorna djela za kontrabas. Nastupao je i snimao kompozitorkinu glazbu s kvartetom Brodski, kao i sa Štefanom Dorom, hornistom Berlinske filharmonije. Sudjelovao je u premijeri opere Nahod Simon. Nataša Petrović, profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, stalni je član Žebeljan orkestra, sa kojima redovno izvodi i snima autoričinu glazbu. Miroslav Karlović, profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, zajedno s kompozitoricom, načinio je redakcije za udaraljke u nekoliko autoričinih djela. Sudjelovao je na snimanjima svih Isidorinih kompakt-diskova za inostrane diskografske kuće. Bojana Stanković je perspektivna mlada pijanistica, naročito posvećena suvremenom srpskom stvaralaštvu i glazbi za klavirski duo.