VII. KotorArt – bogatstvo kulture u sedam segmenata

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 17. lipnja 2015. - 16:02
Autor: 

Tradicionalni i visoko cijenjeni međunarodni festival KotorArt  7.obljetnicu donosi u znaku broja sedam. Naime, kroz sedam segmenata kotorska publika i gosti grada Kotora imat će priliku svakodnevno, kroz iznimno bogat kulturni program pronaći nešto za sebe i svojom nazočnošću na festivalu doprinijeti oživljavanu Kotorski pjaca i pjaceta.

Na današnjoj konferenciji za štampu, koordinator programa Festivala  Ratimir Martinović predstavio je ovogodišnji sadržaj KotorArta. Po njegovim riječima, Festival će živjeti 52 dana, i na čak 22 lokacije održat će se ukupno 117 programa. Nastupit će oko 800 umjetnika, iz Crne Gore, Europe i svijeta.

Festival obuhvata XIV. Međunarodni festival klapa u Perastu, XXIII. Kotorski festival pozorišta za djecu, KotorArt Teatar, KotorAPSS, XIV. Don Brankovi dani muzike, V. SeaRock festival i Pjacu od filozofa.

„KotorArt se i ove godine odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCO-a, medijski pokrovitelj festivala je RTCG, a sponzori festivala su Luka Kotor i Luštica bay, dok su pojedinačni segmenti podržani i od strane drugih brojnih sponzora i partnera. Budžet KotorArt-a namijenjen   neposrednoj realizaciji programskih sadržaja iznosi 400.000 eura, odnosno preko 80% ukupnog budžeta Festivala od 472.000 eura. Ministarstvo kulture finasira ovogodišnji Festival sa 230.500 eura, a Opština Kotor sa 206.500 eura“ kazao je Martinović.

Festival počinje 24. lipnja, i otvara ga tradicionalno Crnogorski simfonijski orkestar. Okupit će brojne renomirane glazbenike i dirigente iz cijelog svijeta, a novina je da će prvi puta u Crnoj Gori 20.srpnja  nastupiti i Dubrovački simfonijski orkestar. U off programu festivala 26. srpnja ispred Katedrale sv. Tripuna posjetitelje će obradovati gostovanje regionalne zvijezde glazbene scene – Zlatana Stipišića Gibonija, u akustičnoj verziji. Povodom 450 godina od smrti Blažene Ozane nastupit će novoformirani vokalni ansambl „Luča" iz Podgorice s Varjom Đukić, na tekst Antuna Sbutege, a tada će se premijerno čuti i djelo Nine Perović.

Već 25.lipnja, počinje XIV.Međunarodni festival klapa u Perastu, koji je po riječima Milana Kovačevića 2009. godine brojao samo 9 klapa, a ove godine će nastupiti 34 klape , među kojima su višestruki pobjednici natjecanja klapa u Omišu, renomirani izvođači koji dokazuju da je peraški Festival osvojio simpatije i interes najvećih glazbenika u okruženju.
U sklopu Festivala klapa bit će prezentirana publikacija Lirica 3, zbirka klapskih pjesama 7  bokeških autora, s čestrdeset klapskih kompozicija.

SeaRock festival, već petu godinu za redom, potpuno besplatno ljubiteljima rock glazbe nudi ugodne večeri s poznatim  domaćim izvođačima, ali uspješno dovodi i najveća svjetska imena rock glazbe. Tako će ove godine posjetitelji uživati uz višesatni program grupa Lambchop, William Fitzsimmonsa, Chuck Propheta, Sacri Cuori, norveški Keine Angst, a od domaćih glazbenika tu je bend Kotoranina Kristijana Đuranovića  “Light under the black mountain” i Antonio Sanchez i Kurvini sinovi, te hrvatska kantautorica Irena Žilić.   

Uspješnom organizacijom ovog sada već tradicionalnog festivala,  oživljava se i educira  mladež  o ovom glazbenom pravcu, koji je po riječima direktora SeaRock festivala Ivana Krivokapića nedovoljno zastupljen na crnogorskoj glazbenoj sceni.

KotorAPPS  će tijekom svog programa u srpnju mjesecu sumirati dosadašnje rezultate koje su ostvarili tijekom četverogodišnjeg postojanja i  rada, i najaviti novu temu za sljedeći KotorAPPS.


Petar Pejaković, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu istakao je da će Festival za djecu ove godine trajati čak 12 dana, u programu će sudjelovati preko 1000 sudionika, i Kotor najzad ima osnovu za dobivanje profesionalnog kazališta za djecu. Organizirat će se brojne radionice za djecu na kotorskim trgovima, a kuriozitet je također i prva predstava za bebe u izvedbi Norveških umjetnika.

 

Konferenciji za štampu nazočili su također i predstavnici pokrovitelja i glavnih sponzora: Dragica Milić ispred Ministarstva kulture Crne Gore, Aleksandra Milić ispred Općine Kotor, Dragana Bećirović u ime sponzora Luštica Bay, sekretar AD Luke Kotor Dušan Vukasović  kao i predstavnik Dukley European Art Community Petar Ćuković u čijem je vlasništvu zgrada Jugoceanije, a gdje će se također odvijati dio bgatog programa KotorArt-a.