„Višnjik“ – građanska drama 19. stoljeća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. travnja 2014. - 11:48
Autor: 

Jugoslovensko dramsklo pozorište iz Beograda  u tivatskom centru za kulturu, u domu „Gracija Petković“ sutra večer igra kazališnu predstavu „Višnjik“ po tekstu Antona Pavloviča Čehova a u režiji Dejana Mijača.

Igraju: Jasna Đuričić, Svetozar Cvetković, Hana Selimović, Jovan Bjelobrković, Jelena Đokić, Nada Šargin, Boris Isaković, Branko Cvejić i drugi.

Višnjik  je posljednje djelo najvećeg ruskog dramskog pisca, napisano na vrhuncu njegove umjetničke moći. Ono ne samo što stoji na međi dva stoljeća– i dva doba – već velikim dijelom i govori o bolnim promjenama koje njihova smjena sa sobom nosi. Ono također stoji na kraju jednog razdoblja u historiji dramskog kazališta, građanske drame devetnaestog stoljeća, za kojom će zatvoriti vrata – i na početku novog, kao korijen iz kog će nići moderna drama dvadesetog stoljeća.

Višnjik je i oproštajna predstava velikog srpskog redatelja Dejana Mijača, koji je odlučio da će to biti njegova posljednja režija. Ona se oslanja na najveće kvalitete ovog veličanstvenog komada: duboko poznavanje ljudske prirode, blistavu vještinu da se najvažnije istine o odnosima među ljudima saopće najjednostavnijim sredstvima, kroz scene ogromne snage, s hladnokrvnom preciznošću a s velikom nježnošću, sa mnogo sjete a sa toliko humora, u gustoj atmosferi tragičnog iščekivanja onoga što će neumitno doći.

Predstava  igra na velikoj sceno Centra za kulturu u 20 sati.