Vojvođanski umjetnici u zbirci Galerije solidarnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. studenog 2016. - 10:46
Autor: 

Povodom   Dana Općine  Kotor, OJU-Muzeji priređuje izložbu "Vojvođanski umjetnici u zbirci Galerije solidarnosti"  18.11., s početkom u 19 sati u Galeriji solidarnosti.

 Izložbu autorice  Marije Mihaliček će otvoriti Zoran Dojčinović, konzul R. Srbije u Crnoj Gori.

           “Zbirka Vojvođanskih umjetnika iz fundusa Galerije solidarnosti obuhvata autore koji su bili članovi Udruženja likovnih umjetnika Vojvodine u vrijeme prikupljanja likovne donacije za Crnu Goru , razorenu zemljotresom 1979. Radove  u tehnici :ulja, akrila, tempere, pastela, crteža kombinovanoj tehnici, grafici i skulpturi poklonilo je 25 umjetnika iz Novog Sada, Zrenjanina,  Subotice Kikinde, Sombora ....  Sve su to  sredine sa razvijenom likovnom kulturom gdje se nalaze ugledni muzeji i galerije .  U vrijeme stvaranja zbirke  Galerije solidarnosti  djela  mnogih od ovih umjetnika su imala  svoje mjesto u  postavkama vojvođanskih i jugoslavenskih galerija i muzeja“.

           „ Mnogi od protagonista  vojvođanske i jugoslavenske likovne scene zastupljeni su u  kotorskoj kolekciji (A.Oprešnik, M.Nikolajević, Jožef Ač, Milan Kerac). Njihovi radovi su i ranije izlagani i već viđeni u selektiranim predstavljanjima fundusa, a  na ovoj izložbi su objedinjeni u stilskoj,generacijskoj  i  nacionalnoj različitosti.”