Voljen Grbac - Kotor u pjesmi i fotografiji

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. travnja 2015. - 13:12
Autor: 

Sa zvonima Katedrale bazilike sv. Tripuna u Kotoru, sinoć su zvonili glasovi.

Vivien Galletta, mezzosopranistice  i tenoriste Voljena Grbca uz  klavirsku pratnju prof. Vladimira Babina na koncertu priređenom u čast 450 godina od smrti Blažene Ozane Kotorke.

Sve je bilo blaženo, ali i nekako povišeno, svecima bliže.

"U Katedrali sinoć muzikom i glasom, a danas u hotelu “Vardar” Kotoru slikom, na promociji foto monografije pod nazivom “Kotor skriveni dragulj Mediterana”.

Pod jakim doživljajima sinoćnjeg koncerta pojačanim ambijentom koji stvara kemiju s publikom, koja se ne može stvoriti ni u jednom drugom prostoru.Možemo pjevati i svirati na nekoj lijepoj terasi, u dvorani ili trgu, ali nema te razine, nekakve dodatne duhovnosti koju ta muzika ima ili je napisana za takve ambijente.

Izbor je bila sakralna muzika, s tim što je Vivien pjevala i nekoliko opernih arija koje su isto tako sakralne konotacije.

Ave Maria ima na stotine obrada, mi smo izabrali neke od onih najpoznatijih, kao što je Šubertova ali i nekoliko modernih kao što je Ave Maria Pagana iz nekoliko mjuzikala" - kazao je Grbac za Skala radio.

Voljen Grbac, prvak riječke opere, ima još jednu ljubav koju je pretočio u objektiv i između ostalog uradio fotomonografiju “Kotor skriveni dragulj Mediterana”.

Na pitanje kako je spojio te dvije umjetnosti, Grbac je odgovorio da je opersko pjevanje jedno od najstresnijih zanimanja i da bi se kreativno opuštao ne sjedeći pored TV-a  ili gledajući u prazno, on voli gledati u ljepotu i tu ljepotu dokumentirati.

“Od 1987. godine se bavim fotografijom, puno sam izlagao, a da bi nešto i ostalo od tih mojih fotografija, počeo sam pripremati za izdavanje fotomonografije. Počeo sam s Fotomonografijom Opatije i otkrio da Kotor nema recentne foto monografije i uz pomoć firme Kotor open tour, koja je izdavač, uspio da napravim ovu knjigu”, kazao je Grbac.

Zadivljen, kako kaže, ljepotama Kotora, od Veriga do Veriga, u knjizi je  oko 220 fotografija s vrlo malo teksta.

Uglavnom su kroz fotografije ispričane  ljepote Kotora koji iznova uzbuđuje i očarava.