Završen II. Internacionalni susret klapa "Skalinada"

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. srpnja 2017. - 9:34
Autor: 

Na II. Internacionalnom susretu klapa u Herceg Novom nastupili su pred brojnom publikom hercegnovska klapa  Castelnuovo,  i  klape   Maris , Jadran, Bellezze,  Bisernice Boke,  Harmonija,  Assa Voce, Incanto i  kao specijalni gosti klape  Kaše (Dubrovnik)  i Contra (Split).

Sudionike i publiku pozdravio je prvo počasni predsjednik Organizacijskog odbora Lazar Seferović, osnivač i više decenija rukovoditelj klape Bokelji čiju tradiciju nastavlja Castel Nuovo, klapa koju vodi Dušan Duje Tadić.

Seferović je pohvalio oživljavanje tradicije klapskog pjevanja u Herceg Novom i zahvalio članovima Organizacijskog odbora ( Jovanka Veljović, Dušan Milinović, Dušan Duje Tadić i Milutin Govedarica) ali i Općini i TO koji su podržali ovu manifestaciju.

Skalinadu je otvorila odbornica u SO Herceg Novi,  Tamara Vujović  istakavši da je raduju ovakvi programi  kojim se njeguje bokeška tradicija i primorski duh, a posebno u svjetlu činjenice da je klapsko pjevanje označeno  kao  dio svjetske kulture, i uvršteno je na UNESCO listu nematerijalne svjetske baštine.

Publici i sudionicima obratila se  Ana Stanišić, u ime  gradske Turističke organizacije  koja je pokrovitelj Skalinade.

 

"Zahvaljujući  Turističkoj organizaciji  jutra u Herceg Novom već drugu godinu počinju klapskom pjesmom i nastupima  grupe Castel Nuovo",  rekla je  Stanišić i  drugi susret klapa ocijenila kao znatno  uspješniji  prošlogodišnjeg  zahvaljujući dobroj suradnji a NVO Skalinada. Ona je podsjetila i na druge programe koje je ovog ljeta podržala TO i najavila jedan novi -  koncert  popularnog Damira Urbana, 24. kolovoza u Herceg Novom.

 

Program  "Skalinade"  je počeo defileom hercegnopvske Gradske muzike koja je između ostalog  izvela kompoziciju “Ima jedan grad na moru”, klape “Bokelji” u aranžmanu Martina Vuksanović koji je bio poklon Glazbeno prosvjetnog društva Tivat  novskoj Gradskoj muzici povodom jubileja, 130 godina postojanja. Trosatni program završen je zajedničkim nastupom  Splićana koji su imali koncert,dijela članova ostalih klapa ali i publike koja im se pridružila pjevajući  numere Vilo moja i Sve je ona meni.

 

Gosti susreta „Skalinada“ bili su izuzetno zadovoljni prijemom publike i organizacijom i obećali novi susret naredne godine.

 

- Klapa Contra, Mislav Biočina -"Čast nam je što smo bili dio klapskog susreta u Herceg Novom. Organizator je tražio pola sata programa, a mi to ne možemo. Produžili smo, neka ljudi uživaju i pamte nas po dobrom nastupu. Ovo ćemo  i mi pamtiti  po svemu, prvi put smo u Herceg Novom i nosimo izuzetno pozitivne utiske".