Znanstvena monografija Zborna crkva svetog Vlaha u Dubrovniku, promocija 1. veljače

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. siječnja 2018. - 12:09
Autor: 

U Bokobranu je donesen kratak prikaz znanstvene monografije Zborna crkva svetog Vlaha u Dubrovniku koju je uredila dr. sc. Katarina Horvat-Levaj, a objavio u rujnu Institut za povijest umjetnosti sa suizdavačima: Dubrovačkom biskupijom, Zbornom crkvom sv. Vlaha i ArTresor nakladom. Budući da je knjiga rezultat dugotrajnog istraživačkog procesa, temeljitog odnosa vrhunskih stručnjaka prema povijesno-umjetničkim vrijednostima zborne crkve svetog Vlaha, svečano je predstavljena prošloga tjedna u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a 1.veljače bit će predstavljena i u Dubrovniku, u Biskupskom ordinarijatu (Sv. Klara), u 19:30. Knjigu će predstaviti akademik Igor Fisković,  dr. sc. Željka Čorak, akademik Tonko Maroević, doc. dr. sc Damir Tulić i urednica dr. sc. Katarina Horvat-Levaj.


O knjizi za Bokobran govori glavna urednica dr.sc. Katarina Horvat-Levaj. Vrijednost je monografije višestruka, kako za usko područje hrvatske povijesno-umjetničke struke zbog niza istraživačkih priloga eminentnih stručnjaka za arhitekturu, skulpturu, slikarstvo, relikvijare, nakit, tkaninu... (Antun Baće, Silvija Banić, Željka Čorak, Bojan Goja, Katarina Horvat-Levaj, Nella Lonza, Ana Marinković, Daniel Premerl, Radoslav Tomić, Ivan Viđen, Danko Zelić), tako i za europsku i svjetsku znanost i kulturu uopće. Stoga će i uz ovu izvornu hrvatsku verziju knjige, uskoro ona biti dostupna i na engleskom jeziku te će time biti plasirana na šire jezično područje.

Knjiga, uz vrijedne i neke dosad neobjavljene znanstveno-stručne analize, sadrži vrhunske fotografije Paola Mofardina koje su uz svoju kvalitetu vrijedne i kao materijal za daljnja istraživanja i analize. To su neki od niza pokazatelja značenja ove znanstvene monografije, a najveća se vrijednost otkriva upravo u listanju, čitanju i pregledavanju kvalitetnih reprodukcija što navodi na zaključak kako je riječ o oglednom primjeru ovakve vrste znanstvene publikacije.

 

Audio: 
Bokobran 31.01.2018.