"Zvona, zvonite!"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 21. srpnja 2015. - 10:56
Autor: 

Sinoć je ispred katedrale sv. Tripuna održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Goste iz Dubrovnika, nakon 25 godina, dočekala je brojna kotorska publika.

Ravnatelj KotorArta Ratimir Martinović u nadahnutom govoru istakao je: " Ima jedna izreka koja kaže stavi prst u more i bit ćeš povezan sa cijelim svijetom. To uradite u Boki, i na tom zamišljenom putu oko svijeta Dubrovnik je prva luka. Ista je stvar i s muzikom, i more i muzika spajaju. Prije desetak godina na ovom mjestu KotorArt je organizovao svoj prvi veliki koncert; bio je to nastup Zagrebačke filharmonije, koja je u Crnoj Gori nastupila poslije sedam decenija, a svega nekoliko godina poslije tragičnih dešavanja u našem susjedstvu. Tada je, završavajući svoj govor, don Branko, na iznenađenje mnogih, rekao da Festival neće otvoriti ni muzika ni govori, već zvona katedrale svetog Tripuna, kao poziv na pomirenje, na oproštaj i na ljubav. „Zvona, zvonite“, izgovorio je don Branko riječi koje, poput poziva ili mantre, nastavljamo da ponavljamo svake godine na ovom mjestu. Ja sam to veče zvona, iako sam ih slušao svakodnevno, zapravo čuo po prvi put. I od tada ih slušam i čujem drugačije, bilo ona sa katoličkog ili pravoslavnog hrama. Iako muzičar, ja vam razliku između ovih zvona ne znam reći“.

Nakon njega, nazočne je pozdravio i Tvrtko Crepulja, dopredsjednik Općine Kotor, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velike posjećenosti i poželio ugodnu večer ljubiteljima glazbe.

Slobodan Prosperov Novak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, u svom obraćanju je kazao kako je dirnut što se ovako značajna manifestacija održava u ime njegovog velikog prijatelja don Branka Sbutege. Nakon toga je nastavio: "Ne može se šutati u akropoli hrvatske Boke, velikom svetom mjestu hrvatskog naroda u Boki. Ne mogu a da se na ovom mjestu ne sjetim svih martinovića, nenadića…i bez te misli čovjek ne može biti na ovom trgu.

Prisjetio bih se da smo ovdje 1991. u vrtu biskupove palače organizirali posljednju predstavu „Majstore, dolaze ozbiljna vremena, ugasite svijeću“. Tada su se govorili stihovi pokojnoga pjesnika Slavka Mihalića, a stihove je govorio veliki glumac Tonko Lonza. To je bilo gostovanje koje je ovdje organizirano. Nije bilo navečer,  jer nije moglo biti, bili su prvi dani rujna, već su se vidjele vojne kolone preko brda, bilo je vrlo zastrašujuće i počinjala je agresija na naše prostore. 25 godina je prošlo od tada i naravno da smo dirnuti ovim trenutkom koji nije samo glazbeni i ne bih se složio da je samo glazbeni, to je historijski trenutak."

Nakon uvodnih govora, oglasila su se i zvona kotorske katedrale, što je ostavilo poseban dojam na sve goste. Potom je na scenu stupio Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Mo. Mladena Tarbuka, za klavirima su bili Marija Grazio i Aljoša Lečić.

Posjetitelji su uživali u djelima Luke Sorkočevića, Fransisa Poulenca, Ivana Brkanovića i Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Sinoćnjem koncertu nazočili su: akademik Slobodan Prosperov Novak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, sa svećenicima, Marija Vučinović, ministrica u Vladi Crne Gore, Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Tvrtko Crepulja, dopredsjednik Općine Kotor, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Safet Kurtagić, ravnatelj Fonda za nacionalne manjine Crne Gore, Franjo Topić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", Mario Brguljan, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Mladen Lompar, predsjednik crnogorskog PEN centra i brojni drugi.