Atraktivne regate u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 09. veljače 2017. - 11:19
Autor: 

S preko 150 sunčanih dana godišnje, slikovitim pejzažima i jedistvenim otocima Sveti  Juraj i Gospa od Škrpjela, akvatorij  Boke kotorske idealna je destinacija za ljubitelje jedrenja iz čitavog svijeta, a Jahting klub Porta  Montenegra PMYC pripremio je intenzivan kalendar 9 profesionalnih regata u tekućoj 2017. godini, među kojima je i švicarska Blu26 Internacionalna regata ( Blu26 International Regatta), i globalno prepoznatljiva hrvatska regata Tisuću  otoka (Thousand Island Race), ali i jedriličarske programe namijenjene ljubiteljima ovog sporta, i posebne aranžmane za korporativna putovanja i team building.

Već sedmu godinu zaredom, veliko dvobojsko jedrenje PMYC Match Race, održat će se od 17. do 19.3. Ova regata uvrštena je u europski kalendar March Race regati za 2017. godinu.

Popularna PMYC regata, ove godine, imat će nekoliko svojih izdanja – otvorena za sve klase jedrilica, ova regata jedrit će se u akvatoriju tivatskog zaljeva 1. 4., 17. 6., 8. 8. i 14. 10. Jedriličarska pozivnica važi za sve lokalne i internacionalne ljubitelje jedrenja koji žele da „okušaju vjetar“ i jedriličarske snage u dobroj konkurenciji, ali i uživaju u ovim sportskim manifestacijama.

U nizu događaja, otvorena za brodove svih formata, u klasama krstaš, a i za certificirane ORC  jedrilice, popularna godišnja regata Arsenal kup biće organizirana  15. 7.

Petnaesta po redu velika Internacionalna regata Fašinada kup održat će se 21. i 22. 7. u akvatoriju Bokokotorskog zaljeva. Regatu priređuje Jedriličarski klub Lahor iz Kotora u suradnji sa PMYC-om, i brojnim sponzorskim prijateljima. U ovom dvodnevnom nadmetanju sudjelovat će jedrilice klase krstaš, hobbie cat, BLU26 i klasične stare ojedrene barke. Fašinada Kup se priređuje u dane najveće pučke svečanosti u Boki – čuvene peraške Fašinade, čija tradicija traje od 1452. godine, kada Peraštani i mnogi žitelji Boke, u međusobno povezanim barkama, u koloni veslajući odlaze do otoka Gospa od Škrpjela i nasipaju kamenjem njegove temelje i tako ga čuvaju od erozije.

Nakon toga slijedi još jedna velika regata - peta po redu velika međunarodna regata Tisuću otoka (Thousand Islands Race), koju organiziraju  Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke, jedrit će se od 14. do 24. 9., u klasi ORC i MOCRA. Format regate ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja. Regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati jedriti samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoka Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro. Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između otoka  i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. PMYC će, kao i prethodnih godina, sponzorirati crnogorske timove za sudjelovanje  na ovoj prestižnoj regati.