Bura i maestral priredili spektakl u uvali Trašte

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 15. lipnja 2021. - 9:17
Autor: 

Nakon prekjučerašnje bonace, jučer je maestral ponudio izuzetne uvjete za nastavak Otvorenog prvenstva Europe u olimpijskim klasama za natjecatelje do 21 godine. Nadmetanje po vjetru jačine do 20 čvorova donijelo je mnogo uzbuđenja i ozbiljnog rivalstva na moru, prije svega u taktici, što je bio pravi izazov za ovdje okupljene, najbolje mlade jedriličare i jedriličarke Europe. Dan na moru započeo je uz buru jačine od 10 do 15 čvorova. Natjecatelje u klasi ILCA 6 uspjele su završiti prvo jedrenje, ali je bura naglo oslabila i primorala regatni odbor da povuče prvu grupu natjecatelja u klasi ILCA 7, koja startala malo nakon flote u ženskoj konkurenciji. Očekivano, nije bilo potrebno dugo čekati na popodnevni maestal, koji je stabilno puhao sve do predvečernjih sati. Po jakom zapadnom vjetru i maestralu, jačine od osam od 20 čvorova, odjedrene su još dvije regate u klasi ILCA 6.

Dva jedrenja imale su i obje grupe natjecatelja u klasi ILCA 7, koji su se nakon završenih kvalifikacija shodno plasmanu na dosadašnjih pet regata našli u zlatnoj ili srebrnoj grupi. U zlatnoj grupi su momci koji će se u naredna dva dana boriti za pobjedničko postolje, dok kod jedriličarki podjele neće biti. Sve djevojke nastavljaju borbu za trofeje, iako ne sve s istim šansama da stignu do cilja.

U klasi ILCA 7, lidersku poziciju drži Leopoldo Bareto Haške iz Španjolske, na drugom mjestu je Julijan Hofman iz Njemačke, a na trećem Ćezare Barabino iz Italije. Isti je plasman i kada je riječ o otvorenom dijelu takmičenja.

Od jedriličara iz regije, plasman u zlatnu grupu, izborili su Ilija Marković (Crna Gora), Božidar Golubić i Bruno Gašpić (Hrvatska). Bruno je na šestom mjestu, Ilija na 24., a Božidar na 39. mjestu.
Bez plasmana u zlatnu grupu ostali su Antun Tomašević (Hrvatska) koji je na koti 44, Nikola Banjac (Srbija) koji je 50., Antonio Marendić (Hrvatska) na poziciji 61., Marko Petković (Srbija) koji je 73., Stefan Anđelić (Crna Gora) koji je 74. i Danilo Bešić koji je na 75. mjestu.

U klasi ILCA 7, za jedriličare do 19 godina, na prvom mjestu je Mihal Krasodomski iz Poljske, na drugom Tomas Flašon iz Francuske, a na trećem Teodorom Midlton iz Norveške.

Od jedriličara iz regije, Antun Tomašević (Hrvatska) je na 12. mjestu, Antonio Marendić (Hrvatska) na 20., Stefan Anđelić (Crna Gora) je 27., a Danilo Bešić (Srbija) 28.

U klasi ILCA 6, nakon četiri dana natjecanja, prvu poziciju drži Kjara Benini Florijani iz Italije, druga je Marilena Makri s Kipra, a treća Alesija Palanti iz Češke. Isti plasman je i u otvorenom dijelu šampionata.

Od jedriličarki iz regije, Ursula Balaš (Hrvatska) je 23., Kristina Boja (Srbija) je 32., Carla de Karina (Hrvatska) je 43., Ana Jovanović (Srbija) 45., a na pozicijama 46 i 47 su crnogorske reprezentativke, takmičarke JK Jugole Grakjalić- Jana Jakšić i Anja Lučić.

Natjecanje se nastavlja danas, kada su, u ovisnosti od uvjeta na moru, u planu još tri regate. Finalne trke očekuju nas u srijedu, 16.6.