Dukić i Marković jedre u finalu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. siječnja 2024. - 13:18
Autor: 

Milivoj Dukić i Ilija Marković, crnogorski reprezentativci u olimpijskoj klasi ILCA 7, napravili su prvi ka ostvarenju cilja, a to je osvajanje jedne od sedam viza za Olimpijske igre na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Dukić i Marković su u konkurenciji 152 jedriličara, stigli do finalne, odnosno zlatne grupe, Dukić je 22., Marković 45. Predstoje tri finalna dana i za Pariz.
Dan odluke u kvalifikacijama bio je uspješan za Dukića i Markovića. Dukić je zauzeo osmo i sedmo mjesto, pa je trenutno na koti 22. Marković je u dva jedrenja bio sedmi i 18., pa je trenutno na koti 45.
Poslije prvog dana natjecanja i dvije odjedrene regate, Milivoj Dukić je na bio 24. mjestu, a Ilija Marković na 48. Dukić je prvog dana prvenstva zauzeo 16. i četvrto mjesto, dok je Marković bio dva puta bio 18. Drugog dana kvalifikacija, Dukić je zauzeo osmo i 14. mjesto, dok je Marković u cilj ušao 25. i 11. Uoči posljednjeg kvalifikacionog dana Dukić je bio na 28., a Marković na 52. mjestu. Milivoj Dukić je tri puta bio sudionik Olimpijskih igara, mladi Ilija Marković, cilja prve Igre u karijeri.
Na prvenstvu sudjeluje 153 jedriličara iz 52 zemlje svijeta. U skladu s planom, odjedreno je šest regata tijekom prva tri dana kvalifikacija. Slijede tri dana i šest finalnih regata do završetka 30. 1. Zatim, 31.1., 10 najbolje plasiranih jedriličara jedre trku za medalju, u kojoj će odlučiti o osvajaču titule svjetskog prvaka. Postoji veliki broj jedriličara koji se natječu da svoju zemlju kvalificiraju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu, a mnogi se natječu i za priliku da predstavljaju svoju zemlju na samim Igrama.
Podsjećanja radi, na Svjetskom prvenstvu u Hagu, na talonu je bilo 16 viza, a svaka država sudionica može imati samo jednog jedriličara na Olimpijskim igrama. Pored domaćina Francuske, vizu za Olimpijske igre su osigurali – Australija, Novi Zeland, Velika Britanija, Kipar, Italija, Španjolska, Norveška, Nemačka, Peru, Belgija, Finska, Mađarska, Hrvatska, Irska, Portugalija. Na kontinentalnim prvenstvima je 11 zemalja izborilo normu. Prema sistemu kvalifikacija, još dvije norme moguće je ostvariti na Europskom prvenstvu u Grčkoj, dok je posljednja šansa za preostale dvije norme na Svjetskom Kupu u Ieru.