Filip Zubčić osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. veljače 2021. - 16:29
Autor: 

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Cortini d'Ampezzo.

Zubčić je u svom prvom nastupu na SP-u u Cortini odmah stigao do medalje osvojivši srebro nakon što je u finalu izgubio od Francuza Mathieua Faivrea sa 0.48 stotinki sekunde zaostatka.

Sjajni hrvatski skijaš je na putu do finala bio je bolji od Nijemca Stefana Luitza, potom u četvrtfinalu od Amerikanca Rivera Radamusa, te u polufinalu od Švicarca Loica Meillarda. Nažalost, pobjednički niz prekinuo je Faivre.

Prva je to medalja za hrvatsko skijanje nakon kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Schladmingu 2013. godine, te deseta ukupno.

Broncu je osvojio Švicarac Loic Meillard koji je bio bolji od Nijemca Alexandera Schmida.

Zanimljivo, Zubčić je na svakoj stepenici na putu do zlata, osim u finalu, prvo startao na sporijoj plavoj stazi, a potom na crvenoj dostizao zaostatak.

Luitz je u prvoj vožnji osmine finala imao 23 stotinke sekunde prednosti, no Zubčić je drugom vožnjom nadoknadio zaostatak i na koncu slavio sa 0.20 sekunde prednosti.

U četvrtfinalu ga je čekao Amerikanac River Radamus. Nakon prve vožnje Amerikanac je imao 34 stotinke sekunde prednosti, no Filip je fantastičnom drugom vožnjom slavio sa 0.62 sekunde prednosti.

Slijedio je polufinalni okršaj sa Švicarcem Loicom Meillardom i nova pobjeda hrvatskog skijaša.

Švicarac je prvu vožnju na bržoj crvenoj stazi završio s pola sekunde prednosti, no Filip je još jednom nadoknadio zaostatak i sa svega dvije stotinke sekunde prednosti ušao u finale.

U finalu je Zubčić u prvoj vožnji startao na crvenoj stazi, bio je u prednosti, no u središnjem dijelu staze je napravio pogrešku i na koncu je imao 0.23 sekunde zaostatka. Nažalost, u drugoj vožnji nije uspio nadoknaditi zaostatak i na koncu je bio drugi.

Osim Zubčića, u jutarnjim kvalifikacijama nastupio je i Istok Rodeš, ali nije uspio izboriti plasman u osminu finala.