Hajduk danas slavi 104. rođendan

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. veljače 2015. - 10:14
Autor: 

Odlukom Carskog namjesništva u Zadru 13. veljače 1911. osnovan je Hajduk.

Četvorica splitskih studenata - Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić - uz pomoć Vladimira Šore osnovali su Hajduk, a profesor Josip Barač nadjenuo je ime klubu nakon što su ga bučni studenti posjetili.

"Upali ste nepozvani, poput pravih hajduka. Neka vam je to ime. Ta riječ simbolizira sve najljepše u našem narodu: junaštvo, drugarstvo, ljubav za slobodom, prkos moćnome, zaštita slabome. Klub neka se Hajduk zove", izjavio je profesor Barač i Split je dobio klub s kojim će zajedno proživljavati i lijepe i ružne trenutke evo već 104 godine.

U više od stoljeću postojanja Hajduk je postao simbol Splita i Dalmacije, ali njegova navijačka vojska odavno nadilazi granice regije iz koje dolazi.

U svojoj povijesti paralelno s nizanjem trofeja (18 prvenstava, 15 kupova, šest superkupova...) Hajduk je vodio mnoge bitke. Današnje stanje splitskog velikana je takvo da trofeji stižu na kapaljku (u zadnjih 10 sezona osvojena su tek dva Kupa), a uvjetovano je bitkom koja je možda i najvažnija od svih dosadašnjih, jer radi se o borbi za opstanak na životu kluba i saniranju više desetaka milijuna kuna dugova, što je glavni prioritet sadašnje garniture klupskih čelnika.

U takvoj situaciji nemoguće je juriti i napadati ozbiljne rezultate pa je Hajdukova rezultatska realnost u ovom trenutku borba za treće mjesto u HNL-u i pokušaj da se u Kupu ode što dalje.

Službeni program proslave 104. rođendana Hajduka:

Petak, 13. veljače:

9:00: Misa za Hajduka u crkvi sv. Ante na Poljudu

10:00: Polaganje vijenaca na spomen ploču na
sjevernoj tribini Poljuda za sve navijače i članove Hajduka poginule u Domovinskom ratu

11:00: Polaganje vijenaca na Hajdukovu grobnicu u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji počivaju na splitskom groblju Lovrinac

Nedjelja, 15. veljače:

17:00: Hajduk – Slaven Belupo, utakmica 21. kola MAXtv Prve lige na Poljudu