Ilija Marković 13. mjesto u konkurenciji najboljih jedriličara Europe

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. kolovoza 2019. - 7:49
Autor: 

Završeno je Europsko prvenstvo u konkurenciji jedriličara do 21 godine, za olimpijsku klasu Laser, u gradu Dživnovu u Poljskoj. Ugled Crne Gore je dostojno obranio juniorski reprezentativac Ilija Marković. Ilija je član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, ima svega 17 godina, ali mu to nije smetalo da sve do same završnice bude u konkurenciji za pobjedničko postolje.

Marković je na kraju zauzeo 13. mjesto u konkurenciji najboljih jedriličara Europe u konkurenciji do 19 godina, a na osnovu svega prikazanog, ima za čim da žali, a istovremeno je evidentno da mu u nastavku karijere nedostaje iskustva i rutine, kao i više jakih međunarodnih natjecanja kako bi stigao do samog vrha.

Mladi Tivćanin je fenomenalno počeo Europsko prvenstvo, pa je posle prve regate bio treći u generalnom plasmanu, a prvi u konkurenciji do 19 godina. Mladost sa sobom nosi oscilacije. Marković je imao dosta uspona i padova, ali je stigao do primarnog cilja, do zlatne grupe, do prilike da se bori za pobjedničkog postolje. Uoči finalnih regata, Ilija Marković je bio na osmom mjestu, pružio je sve od sebe u posljednja tri dana, ali mu ni vremenski uvjeti nisu bila naklonjeni, s obzirom da Iliji odgovara jači vjetar. Na kraju je zauzeo sjajno 13. mjesto u paklenoj konkurenciji. Treba naglasiti da je na Europskom prvenstvu u klasi Laser Standard sudjelovalo 138 jedriličara, i u olimpijskoj klasi za žene Laser Radial 63 jedriličarke. JK Delfin je domaćin ovog Europskog prvenstva dogodine od 6.6. do 13. 6.

Kada je regija u pitanju, Ilija Marković je zauzeo treće mjesto, a bolji od njega bili su jedino momci iz Hrvatske, Bruno Gaspić koji je na kraju bio četvrti i Roko Čopić koji je zauzeo šesto mjesto. U konkurenciji do 19 godina, zlatnu medalju je osvojio Niko Nujok iz Njemačke, srebro je pripalo Filipu Valkenbahu, također iz Njemačke, a bronca je otišla u Francusku, zahvaljujući Aleksandru Kovalskom.

Za Iliju Markovića nema vremena za odmor jer već 6. 9. počinje Balkansko prvenstvo u jedrenju  u Tivtu, na kome će Marković nastojati da se umiješa u borbu za pobjedničko postolje, kao i prošle godine kada je na grčkom Hiosu zauzeo četvrto mjesto.