Nikola Golubović na Europskom prvenstvu, a Jončić i Anđelić na Prvenstvu Hrvatske u Radialu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. kolovoza 2020. - 12:01
Autor: 

U portugalskom gradu Vilamura sutra u podne na startnoj liniji prve regate na Europskom prvenstvu u jedrenju za klasu Laser 4.7 bit će i naš jedriličar Nikola Golubović, član tivatskog Delfina. Nikola i njegov trener Ilko Klakor prekjučer su sigurno  stigli u Portugal letom iz Dubrovnika, nakon što su prikupili svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za odlazak u zemlje EU. A na Prvenstvu Hrvatske za klasu Radial u Splitu natjecat će se Stefan Anđelić i Danilo Jončić uz potporu Ilije Markovića, starijeg klupskog drugara iz Delfina.

PH u Splitu organizira JK Mornar, i jedri se do nedjelje, 16. 8., kada je i prvi natjecateljski dan europskog u Vilamuri, koje traje do 21. 8. Više od 200 jedriličara u narednih 7 dana jedrit će po dvije regate dnevno. Goluboviću je cilj da se nakon kvalifikacija plasira u zlatnu grupu u kojoj se najbolji jedriličari bore za medalje. Golubović je na Europsko otišao preko EurILCA Solidarity programa, preko kog mu je plaćena kotizacija za sudjelovanje i omogućen rad sa portugalskim trenerom Goncalo Carvalho, koji je u karijeri osvojio broncu na OI, titulu svjetskog šampiona i 4 europske titule vice šampiona.

Do posljednjeg trenutka planiranje puta bilo je puno neizvjesnosti obzirom da su se uvjeti kretanja za državljane Crne Gore mijenjali iz dana u dan u odnosu na epidemiološku situaciju u zemlji i Europi. Veliku pomoć u sigurnom sudjelovanju i ulasku u Portugal pružili su krovna europska federacije klase laser, EurILCA i organizator Vilamoura Sailing i Nuno Reis, CEO prvenstva, kao i Ambasada Portugala u Beogradu koja je JK Delfin pravovremeno obavještavala  o mogućnostima i uvjetima putovanja. U nedostatku financijskih sredstava presudnu podršku pružio je pasionirani nautičar  Michael Neundlinger, austrijanac s trenutnim boravkom u Tivtu, koji je odlučan pomoći Nikoli ovom prilikom osigurao je avionsku kartu.

Golubović je aktualni šampion Balkana u klasi Laser 4.7, također državni prvak bez ijednog poraza. Prethodnu sezonu krunisao je apsolutnom šampionskom titulom na EuropaCup natjecanju, koje organizira EurILCA i zlatom na Velikoj nagradi Mornara u Splitu.