Održana pres konferencija povodom Bokeškog maratona

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 15. prosinca 2023. - 17:16
Autor: 

Povodom održavanja  Bokeškog maratona, danas je u Multimedijalnoj dvorani Općine   Tivat održana press konferencija.

Kristijan Sindik, direktor Bokeškog maratona istakao je da je ovaj sportski spektakl  „oborio sve rekorde i nadmašio očekivanja, kako organizatora, tako i trkačke i sportske javnost“. Ono što smo obećavali malo više od godine dana, kada  smo otvorili prijave za maraton,  uspjeli smo realizirati“ – kazao je Sindik  te naglasio  da je ponosan što prvi put u povijesti Crne Gore imamo puni maraton 42,2 km u Boki, najljepšem zaljevu na svijetu te da je prijavljeno  više od 2.100 natjecatelja  iz 36 zemalja.

„Radi se o manifestaciji,  koja nema samo sportski karakter, već brojne benefite za sam grad, imajući u vidu činjenicu da dolazi veliki broj takmičara iz 36 zemalja. Kao sekretarka Sekretarijata u čijoj je nadležnosti sport, lično kao aktivni sportista dajem veliku podršku ovoj manifestaciji, što ću učiniti i učešćem u Trci zadovoljstva. Opština će nastaviti da podržava ovu manifestaciju kako bi dala doprinos brendiranju Tivta kao nosioca sportskog turizma u regionu“- kazala je sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević

Menadžer Općine Kotor, koja je zlatni sponzor manifestacije, Ivan Mikijelj, kazao je da ovo postaje tradicija po kojoj će i Tivat i Kotor biti prepoznati i van granica naše države.

„Opština Kotor i Turistička organizacija našeg grada će uvijek  podržavati ovakve organizacije. Ovo je jedan od uzbudljivih sportskih događaja, koji privlači veliki broj takmičara. Očekujem da će ovaj projekat iz godine u godinu okupljati sve veći broj učesnika, a samim tim i sve veći broj posjetilaca. U Opštini Kotor ćete uvijek imati partnera kada su ovakve sportske manifestacije u pitanju“-  kazao je menadžer Općine Kotor  Ivan Mikijelj.

Prisutnima se obratila i direktorica Turističke organizacije Tivat Nina Lakičević : ,,Drago mi je da se jedna ovakva manifestacija odvija u našem gradu, najsunčanijem gradu Boke i da nas upravo ovih dana prati lijepo vrijeme, tako da će svi posjetioci i učesnici moći zaista da dožive Tivat u nekom pravom svjetlu. Ono što su turističke organizacije odradile u prethodnom periodu jeste da smo zaista prepoznali koliki je značaj ovakve manifestacije, iz godine u godinu sve više je tražen taj aktivni i sportski turizam. Prije svega to je potencijal za razvoj turizma i van ljetne turističke sezone i ja se nadam da će se Tivat razvijati upravo u tom smjeru da postane destinacija koji živi 365 dana kako bi sa različitim sadržajima, a prije svega sportskim aktivnostima, privukli posjetioce. Drago mi je da smo prepoznali značaj Bokeškog maratona i rad iza kojeg stoji ova organizacija, tako da smo kao strateški partner podržali manifestaciju. Sve što bi dolazilo slično ovome mi ćemo sigurno biti vjetar u leđa, jer je ovo jedna od najboljih promocija za naš grad“.

Nataša Šustić,  prvakinja Hrvatske u maratonu, također se obratila :,,Sretna sam što mogu biti dio ovog velikog sportskog događaja na osnovu predivnog prošlogodišnjeg iskustva. Prošle godine sam prvi put u životu bila u Crnoj Gori, jer nisam neki tip koji voli putovati, obično se držim Splita, tu mi je najljepše, ali Crna Gora me stvarno kupila i čast mi je i zadovoljstvo što mogu biti dio prvog Bokeškog maratona i nadam se da ću ga odraditi kako treba.“