Otkazano Europsko prvenstvo u jedrenju u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. listopada 2020. - 10:52
Autor: 

„Umjesto najave Evropskog prvenstva za klasu Laser do 21 godine, koje je trebalo biti održano od 24.-31. 10. u akvatorijumu zaliva Trašte, JK Delfin dužan je saopštiti javnosti da je u komunikaciji sa partnerom u organizaciji - kompanijom Luštica Development, te sa krovnom evropskom jedriličarskom federacijom za klasu Laser- EURILCA, zaključio da je najpametnije i najbezbijednije da takmičenje, uslijed složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori i širom Evrope, odloži za narednu godinu. Prvenstvo je inicijalno planirano u junu, ali je zbog prvog talasa epidemije odloženo za kraj oktobra. Uprava kluba već mjesecima pokušava da obezbijedi saglasnost za održavanje takmičenja Vlade Crne Gore, odnosno Nacionalnog koordinacionog tijela. Zanimljivo, i znakovito, Vlada je dala saglasnost tek u petak, 2.oktobra, nakon što su EURILCA, Delfin i Luštica Development zajednički zaključili da održavanje takmičenja u aktuelnim uslovima predstavlja veliki zdravstveni i organizacioni rizik. Prethodno je dolazak na prvenstvo u Tivtu najavilo 185 takmičara iz 37 zemalja, što prevazilazi preporuke NKT. Bitno je naglasiti da je prethodno otkazano još nekoliko evropskih takmičenja u organizaciji EURILCA-a, posljednje među njima prvenstvo za klasu Laser Radial u Francuskom Hieresu.

JK Delfin je sjajnim rezultatima na međunarodnom planu i saradnjom sa Evropskom jedriličarskom federacijom zaslužio povjerenje, koje za naš grad i državu ostavlja otvorena vrata te u upravi kluba očekuju da će na Generalnoj skupštini EURILCA, koja je zakazana  za 28. i 29. novembar, biti donijeta odluka da Tivat bude domaćin Evropskog prvenstva za klasu Laser za 2021.godinu. To lokalnim i nacionalnim institucijama sporta ostavlja vremena da pokušaju da shvate o kako velikom i značajnom događaju za Crnu Goru je riječ, te da pokažu veće interesovanje i spremnost da pomognu u organizaciji. Prije svega, u finansijskom pogledu. Za prvenstvo koje je trebalo biti održano krajem ovog mjeseca ni Opština Tivat, ni Ministarstvo sporta, ni Olimpijski savez Crne Gore nisu planirali nikakva sredstva, iako ih Delfin redovno obavještavao o planovima od decembra prošle godine.

Delfin će na pomenutoj skupštini konkurisati i za regatu Seniorskog prvenstva Evrope u klasi Laser za 2023.godinu. Jedrenje nije samo sport, to je i način života, ali i veoma potentan vid turizma posebnih interesa. Po analizama  koje je naručio grad Split, organizacija regate poput prvenstva koje zbog epidemije COVID-19 odlažemo za sljedeću godinu, destinaciji obezbjeđuje direktan prihod veći od 500 hiljada eura. Dakle, jedrenje je i naša razvojna šansa, ako budemo imali mudrosti da je iskoristimo, zbog čega apelujemo na nadležne da se informišu i preuzmu odgovornost, kako ne bismo propustili šansu da na najbolji način predstavimo našu zemlju i njene potencijale. Kako sportske, tako i turističke. JK Delfin je formirao multidisciplinarni stručni tim, koji ostaje okupljen sa misijom da odlaganje Evropskog prvenstva u Tivtu iskoristi kako bi u dogovoru sa partnerom - kompanijom Luštica Development, u 2021. godini Tivat i Crnu Goru trajno upisao na mapu kvalitetnih jedriličarskih
destinacija“.


Jedriti se mora!
Vaš JK Delfin