Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju 2019.

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. rujna 2019. - 9:50
Autor: 

Poslije Balkanskog prvenstva u jedrenju na kome su jedriličari iz Crne Gore osvojili šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu, Jedriličarski klub Delfin i Crnogorski jedriličarski savez organizirali  Otvoreno prvenstvo Crne Gore u jedrenju 2019. u Tivtu, od 20. do 22.9. 2019. Tijekom tri dana natjecanja, odjedreno je pet regata, a Crna Gora je dobila šampione u svim klasama.

Pavle Musić iz Jedriličarskog kluba Delfin je potvrdio neprikosnovenost u klasi Optimist. Obranio je titulu državnog prvaka, a slavlje Tivćana uvećao je mladi i izuzetno talentirani Viktor Lesjak, koji je osvojio drugo mjesto. Treće mjesto i brončanu medalju osvojio je Marko Vujović iz Jedriličarskog kluba Lahor iz Kotora.

U konkurenciji djevojčica, Kotoranke su bile dominantne u klasi Optimist. Osvojile su sve tri medalje. Romina Racković je prva, Vanja Strahinja druga, a njezina sestra Nina je na trećem mjestu.

Viktor Lesjak je pored srebrne medalje u generalnom plasmanu, raskoš potencijala potvrdio osvajanjem zlatne medalje u konkurenciji jedriličara do 12 godina. Srebro je pripalo Marku Vujovića iz Kotora, a bronca Ivanu Spirinu iz Jedriličarskog kluba Delfin.

U klasi Laser 4.7. Nikola Golubović iz Delfina je nastavio seriju fantastičnih rezultata koju je započeo osvajanjem dvije zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu, nastavio u Splitu gdje je na Otvorenom prvenstvu Hrvatske osvojio dva prva i jedno drugo mjesto, a završio osvajanjem titule prvaka Crne Gore. Drugo mjesto i srebrnu medalju osvojio je Robert Moris iz Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić iz Herceg Novog, treće mjesto i brončana medalja pripali su Vasiliju Gariću, koji je također jedriličar Jugole Grakalića.

U klasi Laser Radial, dominirali su jedriličari kluba Delfin iz Tivta. Danilo Jončić je osvojio zlatnu medalju, a samo sedam dana ranije, u istoj klasi je osvojio zlato i srebro na Balkanskom prvenstvu. Srerbna medalja je pripala Stefanu Anđeliću koji je na spomenutom šampionatu Balkana bio četvrti u konkurenciji jedriličara, a bronzano odličje je pripalo Igoru Nikoliću koji se posle pauze od dvije godine, na radost kluba Delfin ponovo vratio jedrenje i odmah pokazao da će biti veliko pojačanje u narednom periodu.

U klasi Laser Standard gledali smo veliku borbu, u kojoj je ulogu favorita opravdao olimpijac Milivoj Dukić te poslije dvije zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu stigao do titule prvaka Crne Gore, koju je branio Ilija Marković iz Jedriličarskog kluba Delfin. Mladi i talentirani Ilija Marković je osvojio srebrnu medalju, dok je brončana otišla u Herceg Novi zahvaljujući Andriji Katuriću.

Open dio natjecanja u klasi Laser Standar je također bio veoma zanimljiv, jer je sudjelovao Kanađanin, Karim Filah. Sjajni jedriličar koji je na Balkanskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju i koga uskoro u Majamiju očekuje kvalifikacijska regata za mjesto na Olimpijskim igrama u Japanu, vodio je do posljednjeg dana, kada seMilivoj Dukić uspio probiti na prvo mjesto. Filah je osvojio srebro, a Ilija Marković brončanu medalju.

Nagrade najboljim jedriličarima dodijelili su gđa. Pina Bubanja, direktorica Muzičke škole Tivat, gdin. Boris Lanceroti, predsjednik Glazbeno prosvjetnog društva Tivat, g.din Zoran Kruta, akademski slikar i g.din Predrag Vukčević, predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza.  Ovom prilikom JK Delfin i CGJS dodijelili su zahvalnice za sve pojedince, volontere, prijatelje i članove kluba koji su sudjelovali u radu Regatnog odbora i Regatne kancelarije kao i u cjelokupnoj organizaciji nedavno odžanog 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju.