Porto Montenegro domaćin svjetske RC44 regate

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 23. listopada 2018. - 9:35
Autor: 

 Jedriličarski klub Porto Montenegro bit će domaćin prestižne svjetske RC44 regate, koja je zakazana od 10.4.  do 14. 4.  2019. godine.

Jedrilice RC44 su lagane konstrukcije, izrađene u cijelosti od karbona, sa snažnom konstrukcijom jedara, koja su predviđena za snažne vjetrove. Akvatorij Boke kotorske savršeno se uklapa u sve predispozicije regate, i bit će sjajna kulisa za ovaj format jedrilica.

Ono sto je svakako zanimljivost za ovu regatu je da je pravilo da 50% posade svake jedrilice čine profesionalni jedriličari, sa statusom nositelja američkog kupa ili Olimpijade, a 50% amateri u ovom sportu. Ova jedriličarska  tura omogućava svima da budu pod mentorstvom najboljih jedriličara i nauče „finese“ u savlađivanju vjetra.

RC44 Porto Montenegro Cup 2019 je fantastična prilika da se započne nautička sezona na Mediteranu – utrka će se nakon Porta Montenegra nastaviti na još nekoliko atraktivnih jedriličarskih destinacija u Europi, u slikovitom Rovinju u Hrvatskoj na dva dana, a atraktivnom otoku Marstrand u Švedskoj, itd. Cjelokupna agenda 2019 RC44 Racing Tour-a bit će objavljena u nadolazećim mjesecima, navodi RC44 jedriličarska asocijacija. 

„Zadovoljstvo je da sezonu jedrenja u Porto Montenegru započnemo regatom ovog kalibra – Jedriličarski klub Porto Montenegro intenzivno je radio na atraktivnom kalendaru regati tokom svih prethodnih godina, i zadovoljstvo je biti domaćin svjetskim jedričarskim imenima“, istakao je direktor marine Porto Montenegra Tony Browne.

 RC44 je profesionalna jedrilica za regatne utrke, za čiji su dizajn zaduženi jedriličar Russel Coutts, koji je čak pet puta osvojio American's Cup, i nautički arhitekta Andrej Justin – jedrilice su sjajne konstrukcije, oblika trupa, sa svim profesionalnim performansama koje su idealne za jedriličare. Njegov inovativni i tehnički dizajn predstavlja uzbudljiv novi hibridni izazov jedrenja.

„Željeli smo uključiti stepenik kompleksnosti, tako da vlasnik može doživjeti što je visok nivo jedrenja, i koje je to jedinstveno iskustvo“, objašnjava Coutts.