Prestižna regata „Tisuću otoka“ počela jučer

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. rujna 2016. - 8:37
Autor: 

Četvrta po redu velika međunarodna regata Tisuću otoka (Thousand Islands Race), koju organiziraju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke,  počela je jučer  u 12:00h – 21 skiper s jedrilicama u klasi ORC i MOCRA, iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, uputile su se, uz dobar vjetar, ka 277 milja udaljenom Portu  Montenegru.

Flota krstaša prolazi više od 1000 jadranskih otoka , pri čemu jedrilice prolaze pored otoka  Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do cilja, u marinu Porto Montenegro. Flotu čekaju tehnički izazovi navigacijeizmeđu otoka i kanala hrvatske obale i fascinantnog zaljeva Boke kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom ovog fjorda. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Portu  Montenegru 21. rujna, flota starta u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Ove godine PMYC nudi posebnu nagradu za najbolje rangiranu jedrilicu na prvoj etapi regate Tisuću otoka, a kojoj je matični vez u Crnoj Gori - nagrada je besplatan vez u marini Porto Montenegro marine od rujna 2016. do rujna2017. godine, koji uključuje i članstvo u PMYC klub.

Izbor kursa u ovom navigacijskom natjecanju  je izazov i tajna pobjede - umijeće je odabrati jedriti uz obalu ili na otvorenom moru, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujuće faktore da na cilj stignu prije ostalih - to ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži. Regata  se jedri  na jednom od najboljih kurseva koje priroda može pružiti.  Beskonačne su mogućnosti odabira najbolje rute pri čemu najkraća ne mora biti i najbrža. Natjecanje  zahtjeva česte izmjene u kombinaciji jedara u danonoćnoj navigaciji i vjerujemo da je upravo to odlika  obalnog natjecanja ,  kako ističe predsjednik Organizacijskog odbora regate Neven Baran.

U akvatoriju Bokokotorskog zaljeva, 21.rujna održat će se i regata pod nazivom Tisuću otoka +2, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa sudionicima  međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška otoka.

„Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Jahting klub sa zadovoljstvom objavljuju da je World Speed Sailing Record Council potvrdio rekorde Regata hiljadu ostrva u prethodnim godinama: dva rekorda za svaku etapu od lani drži mađarska jedrilica R/P 60 Wild Joe vlasnika i kormilara Martona Josze. Prosječnom brzinom od 10.14 čv Wild Joe je presjekao liniju cilja prve etape od Rijeke do Tivta nakon 27h 24 min i 5 sec, a u drugoj etapi iste daljine od 278 Nm, ali u obrnutom smjeru nakon 32 sata i 45 sec prosječnom brzinom od 8,86 čv. Izuzetno smo zadovoljni da World Speed Sailing Record Council priznaje rekorde naše regate - priznanje rekorda je novi izazov za učesnike regate i prilika za uvrštenje u popis svjetskih jedriličarskih rekorda“, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Neven Baran. Novi rekordi ovogodišnje regate znat će se već za nekoliko sati.