Prvi gol jednog Hrvata u finalu Europa lige

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. svibnja 2015. - 10:01
Autor: 

Nikola Kalinić postao je prvi hrvatski nogometaš koji je postigao pogodak u finalu Europske lige, no nažalost ostao je bez trofeja.

U finalu protiv Seville Kalinić je zabio prvi gol na utakmici za vodstvo Dnipra, ali Španjolci su okrenuli susret i uzeli četvrti naslov u ovom natjecanju.

Kalinić je postao i peti Hrvat koji je stigao do finala, ali i ostao bez trofeja. Bez trofeja su ostali i Nikola Jurčević i Damir Mužek u dresu Austrije Salzburg, Robert Jarni s Juventusom, te Davor Šuker u dresu Arsenala.

Austrija Salzburg, koju je tada vodio Otto Barić, je 1994. godine izgubila obje utakmice finala od milanskog Intera. Obje utakmice završile su 1:0 za talijanski sastav. Godinu dana kasnije do finala Kupa Uefa stigao je i Robert Jarni s Juventusom. No, torinska 'Stara dama' je u finalu izgubila od Parme (0:1, 1:1).

Posljednji hrvatski nogometaš koji je stigao do finala, a ostao bez trofeja je sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker i to u dresu Arsenala. Londonski 'Topnici' su prije 14 godina u finalu Kupa Uefa igrali protiv Galatasarayja i izgubili nakon izvođenja jedanaesteraca 1:4. Šuker je bio jedan od tragičara jer je promašio udarac s bijele točke.

Do sada su u Kupu Uefa i Europskoj ligi od hrvatskih nogometaša slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna i Ivan Rakitić.

Hrvatski osvajači Kupa Uefa/Europske lige

Mladen Ramljak (Feyenoord) 1974.
Luka Peruzović (Anderlecht) 1983.
Mario Stanić (Parma) 1999.
Ivica Olić (CSKA Moskva) 2005.
Ivica Križanac (Zenit St.Petersburg) 2008.
Darijo Srna (Šahtar Donetsk) 2009.
Ivan Rakitić (Sevilla) 2014.

Hrvatski nogometaši poraženi u finalima

Nikola Jurčević (Austria Salzburg) - 1994.
Damir Mužek (Austria Salzburg) - 1994.
Robert Jarni (Juventus) - 1995.
Davor Šuker (Arsenal) - 2000.
Nikola Kalinić (Dnjipro) - 2014.