Regata „Tisuću otoka“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. rujna 2017. - 8:44
Autor: 

Peta Regata Tisuću otoka od Rijeke do Tivta i nazad počela je 14.9. i trajat će  do 24. 9. - regata koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka  jedri se na kursu za koji se može reci da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Format regate ostaje isti kao i u prethodna četiri izdanja: regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa startala je u nedjelju 17. 9., iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između otoka i kanala hrvatske obale i impresivnog zaljeva Boke kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem  svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 20. 9., flota starta u četvrtak 21.9. u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Prije starta druge etape, zakazana je i Regata 1000 ostrva + 2, u srijedu 20. 9., u akvatoriju Boke Kotorske, sto je idealna prilika za sve lokalne jedriličare da se natječu  u domaćem akvatoriju s  internacionalnim jedriličarima, a s druge strane sjajna prezentacija zaljeva Boke kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Cuncil-a od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 cv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 cv što je novi izazov za sudionike  Regate prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.