Rukomet: Hrvatska pobijedila Francusku i osigurala četvrtfinale!

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 14. kolovoza 2016. - 9:53
Autor: 

Dva dana nakon uvjerljive pobjede nad Danskom, hrvatski rukometaši su u četvrtom kolu skupine A olimpijskog turnira s 29:28 (14:12) pobijedili olimpijskog i svjetskog prvaka Francusku, osiguravši plasman u četvrtfinale!

Bila je to drama od početka do kraja, nitko se nije odvajao na više od tri pogotka razlike, a odluka o pobjedniku donesena je u samoj završnici, kada je Ivan Pešić skinuo sedmerac i onemogućio Francuskoj da izjednači u zadnjim sekundama dvoboja.

Početnih 2:0 i 4:2 Hrvatske

Tri početne pogreške aktualnih olimpijskih i svjetskih prvaka te asistentski raspoloženi Duvnjak bilo je dovoljno da nakon tri minute igre Hrvatska povede 2:0. Forte nakon tri minute i 37 sekundi igre zabija ipak prvi gol za Francusku, a onda Guigou izjednačava na 2:2.

Iz trećeg pokušaja zabio je napokon Mamić, a iz polukontre Štrlek je pogodio za 4:2 vodstvo Hrvatske nakon šest minuta igre. Međutim, uskoro je bilo 4:4, poklonili smo praktički golove suparniku. Uslijedio je niz obrana vratara i promašaja na obje strane, pa je nakon 10 minuta igre rezultat još bio 4:4.

Prvo vodstvo Francuske, ali s igračem manje Hrvatska preokreće

U 11. minuti Kopljar je iz teške situacije prekinuo pet i pol minuta hrvatskog golgeterskog posta (5:4). Tada je Omeyer obranio udarac Kopljara, a na drugoj strani pogođeni sedmerac Guigoua omogućuje branitelju naslova da u 14. minuti ostvari prvo vodstvo na utakmici (5:6).

Kozina je izjednačio na 6:6, no tada je Gojun dobio isključenje, a Francuska je povela iz sedmerca. Nismo potonuli zbog igrača manje, dapače, prvo je francusku izgubljenu loptu iz kontre kaznio Gojun, a  u 21. minuti Slišković nas je doveo u vodstvo 9:8.

Nitko nije uspijevao rezultatski odmaknuti, na parketu se vodila prava rovovska bitka, ali i dvoboj vratara Stevanovića i Omeyera. Svojim trećim pogotkom Štrlek nam je u 25. minuti donio prednost 11:10.

Iz polukontre suparnik je izjednačio, a nakon isključenja Omeyera Kopljar pogađa za novo vodstvo - 12:11. Stevanović brani Karabatiću koji puca s igračem manje, a Duvnjak kažnjava francusku igru bez vratara za 13:11 minutu do poluvremena.

Slišković u završnici buši Omeyera za 14:12, dok na drugoj strani Stevanović brani. Na odmor smo tako krenulis vodstvom 14:12.


Na početku nastavka čvršća francuska obrana

Početkom drugog poluvremena igru bez Duvnjaka i sa sedmoricom u napadu kažnjavaju Omeyer i Karabatić, srećom Stepančić u 36. minuti s podignutom rukom sudaca doslovno u zadnjoj sekundi napada izvana pogađa za 16:14, a Duvnjak nakon neiskorištenog francuskog napada dodaje još jedan gol za najveće vodstvo Kauboja - 17:14.

Nažalost, isključenje Gojuna kažnjavaju protivnici i te dvije minute koriste za primicanje na 17:16. Štrlek četvrtim golom iz četiri pokušaja prekida naš mini-post - 18:16 u 39. minuti. Sorhaindo u 41. minuti izjednačava na 18:18 i prisiljava izbornik Babića na minutu predaha.

N'Guessan drži Francusku u igri

N'Guessan s dva uzastopna gola dovodi Francusku u vodstvo 19:20 u 43. minuti. Francuska je zaigrala čvršću obranu u drugom poluvremenu, a cijenu je za to platio i Štrlek, koji ozlijeđen izlazi iz igre.

Izjednačio je pomalo sretno Duvnjak, ali jednostavno nezaustavljiv je bio N'Guessan, prinova Barcelone. U 45. minuti izjednačio je na 21:21 Kopljar. Potom je Karačić isključen zbog povlačenja, a Gigou svladava Pešića sa sedam metara - 21:22. Održava nas u igri s igračem manje Kopljar, da bi onda Horvat iz prvog sedmerca za Hrvatsku anulirao pogodak fantastičnog N'Guessana.

S igračem manje 2-0 Hrvatske za 26:24

Nakon dužeg vremena konstantnog  francuskog vodstva Štrlek je iz polukontre u 50. minuti vratio Hrvatsku u vodstvo - 24:23. Nažalost, zbog trećeg isključenja u 52. minuti ostali smo bez Jakova Gojuna. Duvnjaku sude korake, no on krade loptu i opet s igračem manje vodimo 25:24. Onda izvana Kopljar precizan za 26:24 šest i pol minuta prije kraja! Bilo je to sjajnih 2-0 Hrvatske s igračem manje!

Smanjili su minus Francuzi, ali Duvnjak je izborio sedmerac koji je realizirao Zlatko Horvat (27:25) četiri minute do kraja. No za nepunu minutu igre opet je bilo neriješeno (27:27) nakon sedmerca i kontre Fortea.

Kopljar je ipak precizan za  28:27 dvije i pol minute do kraja. Isključen je Mamić, Gigou je izjednačio iz sedmerca (28:28), a Hrvatska je do kraja utakmice ostala s igračem manje.

Drama u zadnjoj minuti: Vratnica Karabatića, isključenje Mamića, obrana Pešića!

Horvat je izborio i realizirao sedmerac za vodstvo Hrvatske 29:28... Karabatić na drugoj strani pogađa vratnicu i Hrvatska 50 sekundi prije kraja ima loptu i napad! Odluka je odgođena jer Mamić 14 sekundi prije kraja susreta dobija izravni crveni karton zbog odugovlačenja, ali Pešić brani sedmerac Gigouuu!!!! Pobjeda Hrvatske 29:28!!!

Pobjeda protiv jakih Francuza bila je moguća jer smo protiv nas uvijek sjajnom Omeyeru ovaj put dopustili samo 10 obrana, a Nikolu Karabatića smo limitirali na  tek jedan gol iz šest pokušaja.

Kod Hrvatske najefikasniji su bili Marko Kopljar sa šest, te Zlatko Horvat i Manuel Štrlek s po pet golova, dok je Francusku predvodio Michael Guigou s 10 pogodaka.

Hrvatska će u posljednjem kolu igrati protiv Tunisa u utorak u 0.50 sati po hrvatskom vremenu.