Sjajnom Dukiću izmakao Tokio, odličan Marković

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. travnja 2021. - 9:09
Autor: 

Selektor Ilko Klakor, jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković obećali su borbu do posljednjih atoma snage na kvalifikacijskoj regati za Olimpijske igre u Vilamuri; obećanje su ispunili, ali je nedostajalo malo sreće da Milivoj Dukić stigne do trećih uzastopnih Olimpijskih igara.
Dukić je zaista dao sve od sebe i posljednjeg dana, završnu regatu je završio na sedmom mjestu, u generalnom plasmanu je bio 21., ali su olimpijske vize, a bilo ih je samo dvije, prigrabili Žoel Rodrigez Perez iz Španjolske, koji je osvojio deveto mjesto, odnosno Duko Bos iz Holandije, koji je bio na 11. mjestu.
U izuzetno žestokoj konkurenciji, Dukić je uspio poslije tri dana i šest kvalifikacijskih regata stići u finala u zlatnoj grupi, zatim je napravio četiri koraka naprijed i bio na 22. mjestu poslije na kraju prvog dana finala. Drugi dan finala nije počeo dobro, jer je Dukić napravio prestup na startu, ali je taj rezultat, kao najslabiji izbrisan iz ukupnog broja bodova koje je prikupio Dukić.
Milivoj nije klonuo duhom, uspio je u drugoj regati stići do osmog mjesta, pa je posljednji dan dočekao na koti 21, pa je i dalje imao realne izglede da stigne do Japana.
Mladi i talentirani Ilija Marković nije imao dovoljno iskustva i sreće da stigne do finala. Sedam mjesta je bio ispod linije, ali je prospekt za Olimpijske igre u Parizu, nastavio borbu u srebrnoj grupi, osvojio je deveto mjesto u konkurenciji jedriličara do 21 godine, što je dobra najava za Europsko prvenstvo u olimpijskim klasama za mlade, koje će tijekom ljeta biti organizirano u Tivtu i Crnoj Gori.
Crna Gora je ostala bez mjesta na Olimpijskim igrama, a ugled regije u Tokiju, kada je klasa Laser Standard u pitanju, branit će Tonči Stipanović iz Hrvatske, koji je u Brazilu osvojio srebrnu medalju i Slovenac Žan Luka Zelko.
Prvo mjesto je osvojio Filip Bul, Njemačka, aktualni šampion svijeta. Drugi je Rober Šeid, Brazilac, koji je do sada osvojio pet olimpijskih medalja, ukupno 17 medalja na svjetskim prvenstvima od kojih 12 zlatnih. Majkl Beket, Britanac, osvojio je treće mjesto.