Sutra plivački maraton "Memorijal Mario Dido Marić"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. srpnja 2017. - 9:13
Autor: 

Plivački maraton "Memorijal Mario Dido Marić" od Njivica do Herceg Novog održat će se u nedjelju, 29. srpnja, s početkom u 18 sati. Organizaciju su podržale Općina Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija, obavještava sekretarka društvene djelatnosti i sport Vesna Samardžić.

Dužina staze iznosi 2.500 metara, od mula hotela Rivijera u Njivicama do plaže Boka u Herceg Novom.

Pravo sudjelovanja imaju svi zainteresirani, zdravstveno sposobni plivači i plivačice.

Za sve natjecatelje obavezan je ljekarski pregled, dva sata prije maratona na plaži Rivijere. Startirati mogu samo oni koji su dobili ljekarsku suglasnost i popunili i potpisali prijavu za natjecanje. Radi sigurnosti, plivači imaju pratnju barkama.

Na startu je proteklih godina bilo 100 i više plivača i plivačica. Prošle godine, 2016. sudjelovalo je 110 natjecatelja i prvi put su svi doplivali do cilja.

Za sve sudionike osigurane su diplome i suveniri,sendviči i sokovi, a za pobjednike novčane nagrade, pehari i medalje. Za prvo mjesto u ženskoj i muškoj konkurenciji nagrada je 200€, za drugo mjesto 100€, a ua treće 50€. Pokloni su osigurani i za najstarijeg i najmlađeg sudionika ili sudionicu.

Maraton na relaciji Žanjic-Igalo pliva se od 1980. godine i predstavlja nastavak tradicije u Herceg Novom, koja je započela prije Drugog svjetskog rata, kada se plivao na relaciji Rose – Herceg Novi. Posvećen je profesoru fizičke kulture JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, Mariju Didu Mariću, koji je maraton oživio osamdesetih godina prošlog stoljeća. Maraton organizira njegova obitelj, a generalni sponzor je Općina Herceg Novi.

Do sada je sudjelovalo preko 4000 plivača iz svih krajeva bivše Jugoslavije, Rusije, Nizozemske, Francuske, Norveške, Amerike, Češke.

Rekord preplivane staze drzi Malčić Ilijan iz Banja Luke, koji je 2015. godine na cilj stigao za 28 min 25 sec.