Svitanje ljeta

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. lipnja 2020. - 11:08
Autor: 

Ljetni solsticij ili početak ljeta oduvijek je imao posebno značenje u tradiciji i kultovima mnogih naroda. Ljetni solsticij događa se između 21. i 22. lipnja i prema vjerovanju ovom danu pripisuju se mnoge magične moći.

Neka od vjerovanja su da, npr., kupanje na rijeci, jezeru ili moru ovog dana donosi obnovu i revitalizaciju cijelog organizma i zaštitu od bolesti, kao i  da ovog dana treba prošetati bos po travi i skupiti rosu sa cvijeća, kojom se treba umiti.

Ove godine ljeto dočekujemo danas,  20.6. u 23:43 h.

Naši vrijedni  triatlonci iz TK X Herceg Novi su u čast ovog dana, a potaknuti  svojom nedavnom akcijom čišćenja i uređenja staze duge 1920m s usponom od 295m, ka vidikovcu "Prvi maj", organizirali, po prvi puta, jednu lijepu manifestaciju.

Radi se o pješačko- trkačkoj "avanturi" "Svitanje ljeta- Kumbor Vertical Trail 2020.".

Okupljanje sudionika je počelo jutros, još prije 5 sati. Pozitivna energija, lijep dan i odlično društvo, kao i činjenica da nakon dužeg razdoblja izolacije najzad imaju mogućnost održavanja nekog sportsko-rekreativnog događaja, učinili su da se manjak sna nije mogao očitati na nasmijanim licima.

Pješačka tura u pratnji vodiča je krenula ka usponu već u 5:09 h, a trkači su svoj start  imali sat vremena kasnije. Svitanje novog ljeta je na vrhu dočekalo preko stotinjak sudionika, od kojih 48 trkača.

Zahtjevnu stazu, koja je i te kako bila izazov za kondiciju najbrže je prešao Petar Drinčić iz Ak "Sparta" u vremenu 14:38, drugo mjesto je zauzeo njegov klupski kolega Mirko Martinović (15:12), dok je treći bio Dragan Jovanović iz Tk "Kotor"(15:19).

Među ljepšim polom, prva je bila Jelena Tomašević iz Tk X Herceg Novi (17:48), druga Ekaterina Lapteva (19:10)  iz Pk "Subra", a treću poziciju je zaslužila Marija Bošnjak, također članica Tk X Herceg Novi(20.19).

Uz uživanje u prekrasnom pogledu,bogatoj domaćoj trpezi na vidikovcu se održala i ceremonija proglašenja pobjednika, nakon koje je uslijedio zajednički spust ka startnoj poziciji, gdje su sudionika dočekale razne lokalne delicije koje su za ovu priliku pripremile dame iz Udruženja žena "Kumboranke".