Završena četvrta Diplomatska regata

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 23. listopada 2016. - 9:12
Autor: 

Klub diplomatske regate Crne Gore (Diplomatic Regatta Club of Montenegro) s prijateljima Kluba, uz potporu  Yacht Cluba Porto Montenegro, organizirao  je jučer  četvrtu Diplomatsku regatu u Boki kotorskoj.

Sudionici regate su se ukrcali u Marini Porto Montenegro na glavnom mulu, nakon čega su jedrilice krenule ka akvatoriju tivatskog zaljeva, s kursom jedrenja kroz kanal Verige, oko otoka Sv. Juraj i Gospa od Škrpjela  i nazad. Natjecalo se osam jedrilica  i šest katamarana, svako u svojoj klasi, u ukupno tri klase.

Među sudionicvima su bili veleposlanici  Austrije, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, Bugarske, Grčke, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kosova, Poljske, Turske, Švedske, Slovačke, kao i druge diplomate SAD-a, Srbije, Azerbejdžana (oko 20 članova diplomatskog kora), te predstavnici privrednog i političkog domena, kao i najviši predstavnici Vojske Crne Gore, zatim Privredne komore Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije, OSCE, EBRD i dr. Kao i prethodne godine, na regati su sudjelovale  i dvije jedrilice Elan 43 Vojske Crne Gore sa svojom posadom. Van klase jedrila i „Angelo Rosso“ jedrilica, najbrži brod na Jadranu u svojoj klasi, posebno brz na mali vjetar. Profesionalni tim je na regatu došao direktno s Viške regate u Hrvatskoj, a ovogodišnji najveći uspjeh „Angela Rosso“ je pobjeda na Komiškoj regati.

Na programu je bilo trosatno jedrenje, koje je proteklo uz slab vjetar, pa su brodovi koristili motore i jedra.

Pobjednici četvrte Diplomatske regate:

-              U klasi 1 – prvo mjesto tim Celergen, drugo mjesto tim Porsche

-              U klasi 2 – prvo mjesto tim Volvo, drugo mjesto Montenegro Airlines, treće mjesto CKB

-              U klasi katamarana – prvo mjesto Telekom tim 2, drugo mjesto Telekom tim 1, treće mjesto tim Azmont

-              Najbrži brod regate je „Nada“ Oceanis 45, kojim je upravljao tim Volvo.

Veleposlanik Austrije Johan Frolih je naglasio: “Diplomatska Regata je okupila poslovne ljude i diplomatske predstavnike, te pružila svim sudionicima jedinstvenu priliku da otkriju užitke koje daje impresivni kulturni i prirodni pejzaž Bokokotorskog zaljeva, jedan od najljepših krajeva Crne Gore“.

Dr .Volfram Caje, iz Kluba Diplomatske regate, izrazio je ogromno zadovoljstvo što je Diplomatska regata održana četvrti put zaredom: „Veoma sam srećan što je Klub diplomatske regate uspio da uspostavi redovan termin u kalendaru godišnjih događaja u Crnoj Gori, kojem se raduju gosti nautičari koji u njemu učestvuju i daju svoj doprinos“.

 

Klub diplomatske regate je osnovan 2013. godine na inicijativu bivšeg njemačkog veleposlanika, Piusa Fišera, njegovih suradnika i dr. Mladena Filipovića. Klub je otada organizirao tri vrlo uspješne jedriličarske regate koje su okupile strane investitore, predstavnike crnogorske poslovne zajednice, diplomatskog kora i politike u neformalnom sportskom okruženju. Laight motiv događaja bio je „Politika susreće biznis“.

Pius Fišer, bivši njemački veleposlanik  je ovo prilikom naglasio: „Zbog parlamentarnih izbora ove godine nije bilo specijalnih političkih gostiju, ali su učesnici regate bili veoma raznovrsni – diplomatski kor, predstavnici crnogorske poslovne zajednice, strani investitori, predstavnici crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova, crnogorska Mornarica i još mnogi drugi. Regata je ponovo održana na spektakularnom lokalitetu – u akvatorijumu Bokokotorskog i Tivatskog zaliva. Porto Montenegro je još jednom bio logistička baza regate. DIplomatska regata promoviše Crnu Goru kao najatraktivniju turističku destinaciju na Jadranu, te jedrenje kao sport koji nije štetan za morski ekosistem u Crnoj Gori. Posebno mi je drago što dio prikupljenih sredstava u regati doniramo Jedriličarskom klubu Delfin i doprinosimo budućim uspjesima mladih članova kluba“.

Sportski partner regate je Yacht Club Porto Montenegro, koji je zadužen za realizaciju regate. Sponzori 4. Diplomatske regate bili su: Telekom Crne Gore, Azmont Investment, MFIC, Luštica Development, Capital Plaza, CKB, Osmanagić Company, Zetagradnja, Stratex, Celergen, Hotel Regent i Montenegro Charter.