Završeno Svjetsko seniorsko prvenstvo u jedrenju

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. studenog 2021. - 19:48
Autor: 

Završeno je Svjetsko prvenstvo u jedrenju za olimpijsku klasu ILCA 7 u Barceloni, na kome se natjecao mladi reprezentativac Crne Gore Ilija Marković. Marković je finale natjecanja završio je u srebrnoj grupi. Samo jedan bod ga je dijelio od podviga, na debiju kada su Svjetska prvenstva u seniorskoj konkurenciji u pitanju.

Član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, Ilija Marković odlično je jedrio tijekom kvalifikacija (43, 29, 44, 6), ali je na kraju ostao prvi ispod crte za mjesto u zlatnoj grupi. U konačnom plasmanu je 101. u konkurenciji 135 jedriličara svijeta. Međutim, prikazano je sigurno ogroman motiv da devetnaestogodišnji jedriličar, koji je bio u TOP 10 na Svjetskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine, u TOP 20 na Europskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine i zlatnoj grupi na seniorskom prvenstvu Europe, nastavi sa još jačim radom.

Milivoj Dukić, reprezentativac Crne Gore koji je na Olimpijskim igrama sve do posljednjeg dana bio u igri za plasman u TOP 10, a na Europskom prvenstvu se plasirao u TOP 20, propustio je pripremni period zbog zdravstvenih problema, pa je donijeta odluka da propusti i Svjetsko prvenstvo.

Šampion svijeta je Tomas Saunders s Novog Zelanda, a srebrno odličje je osvojio Fin Linč iz Republike Irske. Tonči Stipanović, jedriličar iz Hrvatske, član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, osvojio je brončanu medalje. Podsjećanja radi, Stipanović je nedavno osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Japanu. Osvajač je ukupno dva srebra sa Olimpijskih igara, srebrne i dvije brončane medalje sa šampionata planete, odnosno četiri zlatna odličja sa šampionata Europe.

Prvenstvo je održano od 3. 11. do 10. 11. u Međunarodnom jedriličarskom centru u Barceloni (BISC). Regatu su organizirali  Katalonski jedriličarski savez, Real Club Náutico de Barcelona i Real Club Marítimo de Barcelona, uz suradnju World Sailing, ILCA, Kraljevskog španjolskog jedriličarskog saveza, Vlade Katalonije, Gradskog vijeća Barcelone i Pokrajinsko vijeće Barcelone.

Autor fotografija je Duško Miljanić za JK Delfin.