Kolinda i Vujanović na komemoraciji u Srebrenici

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 11. srpnja 2015. - 13:18
Autor: 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić doputovale su danas u Srebrenicu gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na središnjoj komemoraciji posvećenoj Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Po dolasku u Srebrenicu Grabar-Kitarović i Pusić su se uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje su ih dočekali načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljalju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

"Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine", kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge "Majke Srebrenice".

Hrvatska predsjednica i ministrica vanjskih poslova nakon toga su se upisale u knjigu žalosti otvorenu u muzeju smještenom u kompleksu u kojemu je tijekom rata bila baza vojnika iz tadašnjeg sastava mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

Kasnije je predsjednica Grabar Kitarović održala i govor, koji prenosimo u cijelosti, u obliku koji je medijima dostavio predsjedničin Ured.

„Danas, zajedno sa svima vama, poklanjam se nevinim žrtvama čiji su životi izgubljeni prije dvadeset godina u strašnom bezumlju zločina. Teško je na ovom mjestu tolike tuge i boli pronaći primjerene riječi kojima bih izrazila što u ovom trenutku osjećam.

Preda mnom su usamljenost i bol preživjelih kao i obitelji svih žrtava, njihova opravdana težnja za istinom koja se još uvijek iskrivljuje, relativizira, prikriva, unatoč priznatim i poznatim činjenicama, njihova razumljiva želja za pravdom koja u njihovim dušama još uvijek nije zaživjela.

Sjećanje na žrtve sve nas trajno obvezuje. Obvezuje nas da Srebrenica, kao mjesto najstrašnijeg zločina od Drugog svjetskog rata, ne bude u našim mislima samo 11. srpnja, na dan, po modernu međunarodnu zajednicu, sramotne obljetnice genocida.

Obvezuje nas uvijek i iznova na čuvanje Srebrenice kao opomene na to što se događa kada zakažu međunarodni mehanizmi, kada zakaže kolektivna savjest, kada nema volje za pravodobnim djelovanjem, kada se ne ispuni zadaća očuvanja temeljnog ljudskog prava na život.

Na ovom mjestu ne možemo biti bez odgovora na pitanje kako se osloboditi scenarija koji završavaju masovnim pogubljenjima. Previše se zla događa u svijetu i danas. Alati kao što su suosjećanje, povjerenje, ljubav i etičko rasuđivanje već su u našem posjedu. Razumno je i nužno koristiti ih kako se ovako nešto ne bi ponovilo nigdje i nikad više.

Stoga čvrsto vjerujem u pomirenje i u novi početak temeljen na istini, prihvaćanju vlastite odgovornosti i suosjećanju za patnje i bol susjeda i sugrađana.

Na ovom mjestu mraka 20. stoljeća gdje je čovječanstvo naučilo jednu od svojih najbolnijih lekcija, u ime Hrvatske i u svoje osobno ime, narodima i svim građanima Bosne i Hercegovine želim budućnost svjetla, budućnost mira, suživota i prosperiteta. Hrvatska je uz vas.“

Grupa građana Zagreba okupila se na Trgu bana Jelačića točno u 11 sati kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. U spomen na sve ubijene, obučeni u bijele majice, pustili su bijele balone.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je također je nazočio komemoraciji izjavio je da dolaskom crnogorske delegacije Crna Gora zemlja iskazuje poštivanje žrtava genocida i poruku pomirenja.

"Mislim da našim dolaskom pokazujemo ono što Crna Gora čini, poštovanje žrtava ovog genocida, poruku pomirenja i želju da ovaj prostor nikada više ne bude blizu bilo kakvog nesporazuma koji bi svojim obimom i količinom doveo do toga da se poremeti stabilnost. Mi iz Crne Gore smo uvijek imali jednak odnos prema genocidu u Srebrenici i razumjeli to i kao poruku i Savjeta Evrope i Evropske unije, pa i naša Skupština je donijela rezoluciju gdje je osudila genocid. Moje prisustvo i prisustvo potpredsjednika Vlade i Skupštine pokazuje da Crna Gora želi da uputi poruku pomirenja, i pozivamo sve koji treba da pokažu da nesporazumi treba da budu vječna prošlost ovih prostora, to i čine", poručio je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je kazao kako je "Srebrenica vječna bol i vječna opomena cijelom svijetu da se više nikada ne dogodi ovakav zločin i da iz jednog ovakvog genocida se uzvuče poruka i pouka za sva vremena".

U Spomen parku Pobrežje vijence su u spomen žrtvama genocida u Srebrenici položili i predstavnici Foruma, Skupštine, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Glavnog grada, Pozitivne Crne Gore, Liberalne parije, mladih Socijaldemokratske partije. U ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća, događaju je nazočio Marin Čaveliš.