Papa posjetom iznenadio beskućnike

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 27. ožujka 2015. - 11:22
Autor: 

O Franjinu druženju s beskućnicima u Sikstinskoj kapeli izvijestio je glasnogovornik Vatikana jer izvjestiteljima, fotografima i kamermanima ulaz nije bio dopušten

Papa Franjo nenajavljenim je posjetom iznenadio 150 beskućnika koji su u četvrtak bili u posebno za njih organiziranom obilasku Sikstinske kapele, u sklopu nastojanja da približi crkvu siromašnima.

"Ovo je svačiji dom, ovo je i vaš dom", rekao je, pozdravljajući ih u kapeli u kojoj je izabran za Petrova nasljednika. O Franjinu druženju s beskućnicima u Sikstinskoj kapeli izvijestio je glasnogovornik Vatikana jer izvjestiteljima, fotografima i kamermanima ulaz nije bio dopušten.

Radi te akcije Sikstinska je kapela zatvorena za turiste u 16,00 sati.

Jorge Bergoglio i u rodnom je Buenos Airesu često posjećivao sirotinjske gradske četvrti te bio poznat kao "biskup siromašnih". Briga za siromašne je od početka pontifikata jedna od njegovih glavnih preokupacija.

Za beskućnike je organizirano razgledanje Vatikanskih muzeja te nakon toga večera. Vatikanske muzeje godišnje posjeti oko šest milijuna turista i posjetitelja, a ulaznica po osobi stoji 16 eura ili oko 120 kuna.

Sto i pedeset beskućnika, koji su često u blizini Bazilike svetog Petra, dobilo je priliku razgledati i unutrašnjost zgrada koje vide samo izvana. Njihov posjet Vatikanskim muzejima organizirao je papin suradnik, poljski nadbiskup Konrad Krajewski.

Ranije tijekom godine organizirao je besplatno tuširanje i brijanje za njih na Trgu svetog Petra te im je za kišnoga dana u veljači podijelio tristotinjak kišobrana koje su turisti zaboravili.