Pucnjava u Bruxellesu: U racijama uhićeno 16 osoba, Abdeslam još u bijegu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. studenog 2015. - 9:49
Autor: 

Belgijske sigurnosne službe pokrenule su novu akciju u blizini glavnog trga u Bruxellesu, Grande Placea, javljaju lokalni mediji. Sat vremena nakon početka operacije, BBC je javio da su pojedine ulice odblokirane, a uskoro i su stigli i prvi rezultati akcije.

Belgijska policija potvrdila je 16 uhićenja u racijama u Bruxellesu, ali sudionik napada na Pariz Salah Abdeslam nije među njima. Nije pronađeno oružje niti eksploziv, a ispaljena su dva hica na jedno vozilo u Molenbeeku. Automobil je kasnije pronađen, u njemu je bio ranjeni vozač koji je uhićen.

Obavljeno je 19 pretresa u Bruxellesu i 3 u Charleroiju, rekao je glavni tužitelj Eric Van Der Sypt na ponoćnoj pressici.

Racije su provedene i izvan Bruxellesa. Bruxelles je pun pripadnika sigurnosnih snaga, a CNN javlja kako među vojnicima i policajcima vlada zamjetna nervoza. Na glavnom trgu grada nalaze se samo vojnici, građana praktički i nema.

Policija je tijekom akcije pozvala građane da na društvenim mrežama ne objavljuju detalje o akciji, pa su Belgijci zatrpali društvene mreže slikama i snimkama mačaka kako bi odmogli bjeguncima.

Belgijski DH: Abdeslam u BMW-u bježao prema Njemačkoj

Belgijski DH Net.be javlja kako je Abdeslam uspio izbjeći policiju i navodno je viđen u blizini Liegea oko 20:30 (po hrvatskom vremenu) u BMW-u vozeći se u smjeru Njemačke. Policija mu je planirala presjeći put kod Barchona, ali ponovo ih je izbjegao.

Tužitelj i policija nisu htjeli komentirati moguću lokaciju bjegunca.

Prema izjavama svjedoka, policijski službenici su tijekom večeri upali su u jedan od briselskih restorana, kazali ljudima da do kraja pojedu svoje obroke te da se pripreme za evakuaciju.

Pojedini mediji javljaju da je Radisson Blu hotel u Bruxellesu zatvoren zbog prijetnje terorističkim napadom.

Dopisnik britanskog Telegrapha Rory Mulholland javlja da je policija blokirala nekoliko ulica u Bruxellesu te još uvijek nije jasno je li najnovija operacija usmjerena prema hvatanju Salaha Abdeslama.

Policija građanima koji prolaze tim dijelom grada govori da se sklone s ulica.