U Bugarskoj otkriven još jedan divovski kostur

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. ožujka 2015. - 12:40
Autor: 

Tim arheologa otkrio je skeletne ostatke diva na nalazištu nedaleko od bugarskog vrada Varna.

Smješten na istočnoj obali Crnog mora, Varna je sada glavna turistička atrakcija. Područje je bogato kulturom i poviješću još od 5000 godina prije Krista. Na primjer, najstarije zlatno blago pronađeno je tijekom iskopavanja kod Varna Nekropolisa, a datiranje ugljikom pokazalo je da je zakopano prije 6500 godina.

U sedmom stoljeću prije Krista, Grci su osnovali trgovačku ispostavu zvanu Odessos koja je kroz povijest postala Varna. Nastanjivali su je Grci i Tračani. Prema kraju drugog stoljeća naše ere, Odessos je pretvoren u rimsko sklonište te je preimenovan Odessus.

Divovski kostur, pronađen ranije ovog mjeseca, zakopan je u blizini ostataka Odessusovih gradskih zidina. Vjeruje se da je riječ o divovskom čovjeku koji je živio i preminuo tijekom 5. stoljeća naše ere.

Valeri Yotov, član istraživačkog tima, izjavio je kako je veličina kostiju impresivna, no odbio je davati točne detalje.

- Kad smo počeli otkrivati zidove antičke utvrde, počeli smo se pitati mnoga pitanja i, naravno, nastavili smo kopati dok nismo došli do temelja. Tada smo naletjeli na kostur - ispričao je Yotov.

Poza u kojoj je kostur otkriven upućuje da je osoba sahranjena u nekakvom obredu.

Sve dok preciznije informacije ne budu dostupne, može se samo nagađati o čemu se radi. Ukoliko je kostur zaista gigantskih proporcija bila bi riječ o velikom arheološkom otkriću.