U prodaji otrovan cornflakes

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 26. veljače 2015. - 11:42

Agencija za kontrolu hrane Bosne i Hercegovine naložila je da se s tržišta povuku kukuruzne pahuljice – kornfleks njemačkog proizvođača, jer je kukuruz od kojeg su napravljene kontaminiran.
Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu primila hitno Obavestenje o sadržaju mikotoksina deoksinivalenola (DON) u žitaricama za doručak podrijetlom iz Njemačke. Proizvođač "C. Hahnemhle Werke GmbH" je utvrdio da je sirovi kukuruz od kog su proizvedene kukuruzne pahuljice, kontaminiran.
Agencija je obavijestila inspekcijske organe u Bosni i Hercegovini i zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva takvih žitarica za dorčcak s nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine.
Uvoznik, kompanija Konzum u Sarajevu, obavještena da se s tržišta BiH povlače "K plus Cornflakes", od 250 i 100 grama sa rokom upotrebe do 25. prosinca 2015. kao i "Rial Cornflakes", od 1.000 grama.
Deoksinivalenol se smatra jednim od manje toksičnih trihotecena. Kod ljudi izloženih kontaminiranim žitaricama uzrokuje akutnu mučninu, povraćanje, proljev, bol u stomaku, glavobolju, vrtoglavicu i groznicu.
Potrošačima koji su kupili te kukuruzne pahuljice, Agencija za kontrolu hrane, savjetovala je da ih ne koriste u ishrani.