U Sarajevu otvoren 21. Sarajevo film festival

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 15. kolovoza 2015. - 10:16
Autor: 

U  Sarajevu je projekcijom brazilskog filma "Druga majka" redateljke Ane Mujlaert otvorena ovogodišnja najveća regionalna filmska smotra - 21. Sarajevo film festival. 

Sinoćnoj projekciji prethodila je ceremonija u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je domaćin bio istaknuti bosansko-hercegovački glumac Feđa Štukan, javila je agencija Fena.

Otvarajući festival, Štukan je rekao da će narednih devet dana Sarajevo biti centar sedme umjetnosti, gdje će biti pikazano 259 ostvarenja iz 57 zemalja i ugošćeno oko 2.000 filmskih profesionalaca i oko 100.000 ljubitelja filma.

Selektorica natjecateljskog programa Elma Tataragić navela je da će ovaj program ponuditi 43 filma, najbolje iz regionalne kinematografije.

Natjecateljski program igranog filma uključuje 10 filmskih naslova i bit će otvoren sutrašnjom projekcijom filma "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića.

Sarajevo film festival ugostit će jednog od vodećih svjetskih glumaca, oskarovca Benisia Del Tora, kome će biti uručeno Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.

Del Toro, koji je dobitnik brojnih filmskih nagrada i priznanja tijwkom dugogodišnje karijere, sarajevskoj će publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe "Savršen dan", u kome je nastupio u glavnoj ulozi.

Počasno srce Sarajeva biće dodijeljeno i reditelju Atomu Egojanu iz Kanade, čiji se cjelokupni umjetnički opus bavi pitanjima sjećanja, napuštanja poznatog okruženja i utjecaja tehnologije i medija na suvremeni život.

Festival se zatvara dodjelom nagrada u subotu, 22. kolovoza u sarajevskom Narodnom pozorištu, a ovogodišnju smotru filma zatvorit će film "Fusi" redatelja Dagura Karija.