Vojna parada u Moskvi

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. svibnja 2015. - 10:06
Autor: 

Rusija je u subotu uz veliku pompu, ali bez svojih europskih i američkih saveznika, velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi proslavila 70. obljetnicu pobjede nad nacističkom Njemačkom, prenose agencije.

Zapad Rusiji zamjera uplitanje u rat na istoku Ukrajine i podršku proruskim separatistima, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin zadovoljno dočekao svjetske čelnike, među kojima predsjednika Kine Xi Jinpinga, Indije Pranaba Mukherjeea, Egipta Abdel Fataha al-Sisija i Kube Raula Castra, te glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, na nikad većoj vojnoj paradi na kojoj je pokazao i novo rusko oružje.

Novi tenk Armata T-14 predstavljen kao najmoćniji na svijetu, međukontinentalne balističke rakete od 50 tona i 16.000 vojnika će tijekom jutra proći ispred dvadesetak šefova država pozvanih na službenu tribinu kako bi pokazali moć Rusije koja se vraća u središte pozornosti četvrt stoljeća nakon pada SSSR-a, prenosi AFP.

Dan pobjede u Rusiji je najvažniji državni praznik, a ovogodišnja vojna parada bila je najveća još od pada Sovjetskog saveza.

Usred bojkota zapadnih zemalja, koje nisu poslale svoje predstavnike na vojnu paradu u Moskvi, ruski predsjednik Putin je na početku svečanosti rekao: "Zahvalni smo narodima Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih država za njihov doprinos pobjedi".

Također, Putin je zahvalio onima koji su se borili protiv nacista u drugim zemljama, uključujući Njemačku.

Obraćajući se okupljenim vojnicima i ratnim veteranima, Putin je rekao da je ratni pokolj naglasio važnost međunarodne suradnje, te dodao da smo "u prošlim desetljećima vidjeli pokušaje stvaranja unipolarnog svijeta". To je bila Putinova kritika upućena Sjedinjenim državama, koje Rusija često optužuje da žele dominirati međunarodnim odnosima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje se u Moskvi tek sutra, i tom će prilikom odati priznanje žrtvi Crvene armije.