Drama Davida Dobkina otvara 39. filmski festival u Torontu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. rujna 2014. - 11:10
Autor: 

Drama redatelja Davida Dobkina "The Judge", u kojoj glume Robert Downey Jr. i Robert Duvall, otvara večeras 39. izdanje međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji ove godine donosi preko 300 filmskih premijera iz više od 60 zemalja svijeta.

Pokrenut 1976. godine, Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) posljednjih se godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare - tamo su posljednjih godina glavne festivalske nagrade odnijeli filmovi "Milijunaš s ulice", "Kraljev govor" i "12 godina ropstva", redom kasniji laureati Oscara.

Ove godine, festivalski program ukazuje na rast apetita publike za filmovima temeljenima na napisima iz crne kronike: dosad najveći broj filmova koji će svoju premijeru imati u Kanadi tematski kao da je izvučen iz novinskih napisa i temeljen na recentnim dramama iz stvarnoga života koje su posljednjih godina punile novinske stupce svjetskih medija, piše britanski Guardian.

Amerikanka Amanda Knox i ubojstvo Meredith Kercher poslužili su kao inspiracija za "The Face of an Angel" Michaela Winterbottoma; Benicio del Toro igra kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara u filmu "Paradise Lost", dok redateljski prvijenac Jona Stewarta govori o utamničenju iranskog novinara Maziara Baharija.

Glazbenik Brian Wilson, frontmen Beach Boysa, dobio je vlastitu biografsku dramu "Love & Mercy"; priča o šahovskom prvaku Bobbyju Fischeru tema je filma "Pawn Sacrifice", Eddie Redmayne utjelovljuje Stephena Hawkinga u "The Theory of Everything", a Benedict Cumberbatch igra slavnog kriptoanalitičara Alana Turinga u "The Imitation Game".

Trend nije ograničen samo na Toronto: kasnije ove godine u kinodistribuciju idu filmovi o glazbeniku Jamesu Brownu ("Get on Up"), piscu Davidu Fosteru Wallaceu ("The End of the Tour") i zasad bez naslova film o biciklistu Lanceu Armstrongu redatelja Stephena Frearsa.

Riječ je o relativno novoj modi u svijetu filmskog biznisa, tvrde poznavatelji struke, a proizlazi u prvome redu iz straha od ovisnosti o franšizama. Istodobno, priče koje su medijski obišle svijet predstavljaju kakvo-takvo jamstvo snažnijeg interesa publike, dodaju.

Čini se također da teme inspirirane stvarnim životom dobro kotiraju i kod nagradnih glasačkih tijela: 60 posto nagrada Oscar za najbolju glavnu ulogu u proteklom je desetljeću dodijeljeno ulogama u biografskim filmovima.

Takvome žanru pripada i dansko-hrvatsko-švedska koprodukcija "Itsi Bitsi", biografska priča o Eiku Skaloeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku. Film je uvršten u službeni program festivala, u sklopu selekcije Suvremena svjetska kinematografija, u kojemu će među ukupno 56 ostvarenja biti prikazan i hrvatsko-slovenski film "Kosac" redatelja Zvonimira Jurića.

Ove godine jednim od favorita kritičari smatraju Winterbottomov film inspiriran ubojstvom britanske studentice Meredith Kercher u Italiji i suđenjem Amandi Knox. Film je temeljen na knjizi Newsweekove novinarke Barbie Latza Nadeau koja je pratila slučaj. Njezin lik postaje lik u filmu (igra ju Kate Beckinsale), kao i lik filmaša (Daniel Bruhl), a s jedinim ciljem da o tome snime film.

Winterbottom, koji često inspiraciju crpi iz stvarnog života, kazao je kako voli konstruirati priču koja je verzija istine, ali "vrlo različitu od samog iskustva". "U doba Facebooka i Instagrama ljudi su prilično svjesni mehanizama konstruiranja priče. Volim kad film neprekidno prelazi granice fiktivnog i faktografskog, viđenog i konstruiranog, nasumičnog i kontroliranog", kazao je.

Festival će 14. rujna zatvoriti film Alana Rickmana "A Little Chaos" s Kate Winslet u glavnoj ulozi. Od zvučnih imena tu su i novi filmovi Davida Cronenberga ("Maps to the Stars", za koji je Julianne Moore u Cannesu osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu), Jean-Marca Valleea ("Wild", u kojemu Reese Witherspoon igra američku spisateljicu Cheryl Strayed), dokumentarac Joshue Oppenheimera "The Look of Silence", "The Equalizer" Antoinea Fuquea, "Manglehorn" Davida Gordona Greena temeljen na posljednjem romanu Philipa Rotha s Al Pacinom u glavnoj ulozi, te filmovi Mikea Leigha, Francoisa Ozona, Jean-Luc Godarda, Andreja Zvjaginceva i drugih.