Festival znanosti - tema "Valovi"

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 08. travnja 2014. - 11:07
Autor: 

U organizaciji dubrovačkog Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku se do 11. travnja održava "Festival znanosti", a tema ovogodišnjeg Festivala su „Valovi“.

Partneri znanstvenog skupa su Institut za more i priobalje, Pomorski odjel, Odjel za akvakulturu i Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Program Festivala znanosti počeo je u dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju otvorenjem izložbe „Flora otoka Korčule i poluotoka Pelješca“ autora Nebojše Jeričevića. Izložba predstavlja 22 fotografije cvijeća i cvjetnih krajolika koje je autor sretao na šetnjama po otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Izložba će biti otvorena do listopada 2014. godine.

Skup je nastavljen projekcijom fotografija "Storm Chasers Dubrovnik teama", dubrovačke ekipe Crometea koja djeluje na Facebooku, pod nazivom „U oku oluje“ koje imaju veliku meteorološku dokumentarnu vrijednost. Ovom prilikom su članovi "Storm Chasers teama" fotografirali „Valove“ koje su rukama dočarali učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića na skalinima Uz Jezuite.

Dinka Lale s Odjela za elektrotehniku i računarstvo dubrovačkog Sveučilišta održala je interaktivno predavanje „Valovi“ u kojem su se sudionici upoznali s definicijom i vrstama valova, dok su u radionici „Kroz ritam valova“ izrađivali skulpture valova od žice presvučene vatom umočenom u gips. Radionicu je vodila muzejska pedagoginja Suzana Stanković.

Prvi dan Festivala znanosti završio je stručnim vodstvom po izložbi „Šum mora“ koje je održala autorica izložbe Ana Kuzman.

Program Festivala nastavlja se sutra predavanjem i radionicom „Sastav i metode istraživanja jadranskog planktona“ koje će održati Rade Garić na Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Festival znanosti se već 12. godinu održava u svim većim hrvatskim gradovima, a cilj mu je približiti znanost javnosti, dati informaciju o znanstvenim rezultatima, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.