Gabriel Garcia Marquez umro u 87. godini

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 18. travnja 2014. - 12:10
Autor: 

Gabriel Garcia Marquez, kolumbijski književnik čije su priče o ljubavi i čežnji unijele Latinsku Ameriku u živote milijuna čitatelja i stavile magični realizam na književnu kartu, umro je u četvrtak u 87. godini, javile su agencije.

Marquez, koji je započeo kao novinski izvjestitelj, razvio se u plodnog pisca i autora remek-djela "Sto godina samoće", roman za koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982.

Garcia Marquez je umro u svojem domu u Ciudad Mexicu, rekao je izvor blizak njegovoj obitelji, javio je Reuters. Prošloga tjedna vratio se iz bolnice nakon, kako su rekli liječnici, upale pluća. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos je potvrdio njegovu smrt.

Garcia Marquez je bio najpoznatiji i najomiljeniji latinoamerički književnik čije su se knjige prodale u desetinama milijuna primjeraka.

Iako je do ranih šezdesetih objavio više priča, eseja i kratkih romana poput "Pukovniku nema tko pisati", godinama se borio za glas romanopisca.

Romanom "Sto godina samoće" iz 1967. postigao je nagli uspjeh i nazvan latinskoameričkim Don Quijoteom.

Zatim je objavio romane "Patrijarhova jesen" (1975.), Kronika najavljene smrti (1981.), Ljubav u doba kolere (1985.), O ljubavi i drugim nečistim silama (1994.) i druge.