Hrvatski inovatori na američkom INPEX-u osvojili 10 zlatnih medalja

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 22. lipnja 2014. - 11:01
Autor: 

Na INPEX-u, najvećoj američkoj izložbi inovacija i novih proizvoda, hrvatski su inovatori i ove godine nastavili 20 godišnju tradiciju sjajnih nastupa pa je tako sedam hrvatskih inovacija i novih proizvoda nagrađeno s ukupno 12 odličja i to s 10 zlatnih medalja, prestižnom "Humanitarian Award" i jednom posebnom nagradom.

Iz Hrvatskog saveza inovatora priopćeno je da su hrvatski inovatori u SAD-u ostvarili i niz poslovnih kontakata, a za njihove je inovacije konkretan interes pokazalo nekoliko svjetski poznatih američkih kompanija, među kojima je i Stanley Black and Decker.

Ekipa znanstvenika s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu na čelu sa Snježanom i Dubravkom Rogale, za svoj su "Inteligentni odjevni predmet s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima" osvojili "Humanitarian Award", zlatnu medalju i posebnu nagradu.

Ivan, Tomislav i Roman Krunić su za "Roto rašpu" osvojili dvije zlatne medalje, ali i obećavajući poslovni interes. Osobito je interesantna mogućnost proizvodnje Roto rašpe za prestižnu američku kompaniju Stanley Black and Decker i široka međunarodna komercijalizacija. Izravni poslovni razgovori rezultirali su i velikim interesom Partsmaster-a i QVCSprouts-a.

Vodeći hrvatski znanstveno-inovacijski tim s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu - Jana Žiljak Vujić, Vilko Žiljak, Klaudio Pap i Ivana Stanimirović Žiljak bili su sa "Infraredesignom u ambalaži" najbolji i ove godine u kategorijama "Znanost" i "Specijalizirane tehnologije".

Nada Žiljak je u kategoriji "Umjetnost i obrt" osvojila zlato za "Infraart – novi slikarski postupak".

Zlatnim medaljama su nagrađeni Slobodan Rajić za "Gumeno cestovno željeznički prijelaz" i Rolf Stueckle za "Multifunkcionalni ortopedski anatomski uložak za odjeću".

I ove godine je jedan mladi zagrebački inovator briljirao na Inpex-u, nastavljajući tako blistavu tradiciju uspješnih nastupa mladih inovatora. Igor Puhar, iz Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje, je za "Carbon Vertebrae Protector" osvojio zlatne medalje u kategorijama "Sporta" i "Rekreacije".

Tako je ova dosad najmanja hrvatska izložbena postava na Inpex-u ostvarila i odličan uspjeh u komercijalnom smislu i rekordan broj osvojenih odličja.

Ovogodišnje sudjelovanje na Inpex-u organizirali su Hrvatski savez inovatora i Savez inovatora Zagreba uz vrijednu potporu gradonačelnika Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.