Istra obećala pomoć Vojvodini u europskim projektima

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. lipnja 2014. - 11:47
Autor: 

Istarski župan Valter Flego najavio je u Novom Sadu da će Istra dati potporu Vojvodini u europskim projektima, prenijela je u četvrtak Radio televizija Vojvodine (RTV).

"Dogovorili smo se da ćemo u narednom razdoblju mi s naše strane uraditi od tri do pet europskih projekata u kojima će Vojvodina biti jedan od partnera, a s druge strane u vojvođanskim projektima dat ćemo podršku za suradnju", rekao je Flego na prezentaciji o sudjelovanju Istre u projektima EU, koja je održana u zgradi vojvođanske vlade u sklopu "Dana Istre u Vojvodini".

Šef Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Istarske županije Oriano Otočan naveo je da je Hrvatska, dok je bila zemlja-kandidat za EU, imala na raspolaganju 150 milijuna eura, a danas je to brojka od 1,7 milijardi eura raspoređenih u sljedećih sedam godina za različite projekte.

Predsjednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina i Istra njeguju iste vrijednosti po pitanju multikulturalnosti, multietničnosti i multijezičnosti, što pridonosi još boljem razumijevanju dvije prijateljske regije.

On je kazao da dvije regije u budućnosti trebaju unaprijediti suradnju u područjima turizma, poljoprivrede, kulture i sveučilišne suradnje.

U Novom Sadu su tijeku "Dani Istre u Vojvodini".

Tradicijska manifestacija je počela 3. lipnja otvorenjem izložbe "Istra Istria memento", na kojoj su predstavljene razglednice iz fonda zbirke starih razglednica Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, u izboru i postavi kustosa tog muzeja Gordane Milaković.

Suradnja Vojvodine i Istarske županije datira od 2001. godine, kroz manifestacije "Dani Istre u Vojvodini" i "Dani Vojvodine u Istri".