Istraživanje nafte i plina u podmorju oko Prevlake

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. travnja 2014. - 12:55
Autor: 

Potpredsjednik crnogorske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Igor Lukšić najavio je da će se idućih tjedana u razgovoru s predstavnicima hrvatske strane tražiti kompromis koji bi omogućio istraživanje nafte i plina u podmorju oko Prevlake, uz poštivanje dosad potpisanih sporazuma, prenose u ponedjeljak podgorički mediji.

"Imajući u vidu da je oglašen tender i uložen prigovor, ne bih ovo doživljavao kao neku vrstu eskalacije problema, već više kao poziv da pokušamo, a takav je dogovor bio, doći do nekog kompromisnog rješenja koji bi omogućio eksploataciju podmorja i daljnji ekonomski razvoj obje zemlje", rekao je Lukšić novinarima u Prijepolju, a prenosi podgorička TV Vijesti. On je najavio da će do tih razgovora doći idućih tjedana.

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uložilo je prošlog četvrtka službeni prosvjed na objavljene hrvatske zemljopisne mape predstavljene u Zagrebu uz dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu koje su ponuđene potencijalnim koncesionarima.

U svom prigovoru Crna Gora je ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dvije susjedne države da se suzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu.

S druge strane, iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija priopćili su da Hrvatska ne krši ništa pa ni međunarodne sporazume. Hrvatsko ministarstvo ustvrdilo je to pozivajući se na javnu dokumentaciju u kojoj jasno stoje međunarodni sporazumi koje je Hrvatska sklopila sa susjednim zemljama, a uređuju razgraničenje na moru.