Izabrana najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 30. lipnja 2014. - 12:03

Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijenja - porucila predstojnica Krstičević.
U subotu 28.lipnja 2014. u Tomislavgradu, pod pokroviteljstvom Drzavnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i općine Tomislavgrad izabrana je najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske.
Tom prigodom Daria Krstičević, predstojnica Drzavnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske je naglasila kako je zajednički konsenzus svih u Republici Hrvatskoj je da su Hrvati izvan RH hrvatski nacionalni interes te naš veliki kapital i bogatstvo. „Ovih 28 djevojaka iz svih dijelova svijeta koje s ponosom nose nošnje iz krajeva svojih baka i prabaka, to zorno dokazuju. Kroz njih i kroz ovu manifestaciju ogleda se i hrvatsko bogatstvo neprocjenjive vrijednosti. Toliko različite i toliko lijepe. Svaka od ovih djevojaka i svaka od ovih nošnji simbolizira hrvatsku različitost i hrvatsku ljepotu. Upravo zbog takve raznolikosti svoje tradicijske kulture Hrvatska je i u svjetskim razmjerima prepoznata kao jedna od najvećih i najbogatijih.

Zadaća svih nas je da taj dragulj naše posebnosti i našeg identiteta sačuvamo i s ponosom pokazujemo." rekla je predstojnica Krstičević i dodala „ Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je s osobitim ponosom prihvatio biti pokroviteljem ove vrijedne manifestacije koja za cilj ima očuvati i njegovati tradicijsku kulturu Hrvata, kao jednu od temeljnih vrijednosti hrvatskog nacionalnog i kulturnog identiteta. Poticati i jačati veze Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske na svim poljima jedna je od temeljnih zadaća Državnog ureda. Stoga sustavno i učinkovito podupiremo niz važnih i kvalitetnih projekata - od Male škole hrvatskog jezika u Buenos Airesu, Hrvatskog bala u Beču, izgradnje studentskog doma u Sarajevu, Večernjakove domovnice u Bad Homburgu do Dana kosidbe u Kupresu. I ova manifestacija je na još jedan način povezana s radom Državnog ureda. Naime, mnoge od ovih prelijepih djevojaka koje vidite večeras su polaznice našeg programa učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj - Croaticuma.

Predstojnica Krstičević je na koncu poručila „Zaboraviti pretke znači biti potok bez izvora, stablo bez korijenja. Gledajući ove djevojke sigurna sam da svi sa zadovoljstvom možemo potvrditi da Hrvatska odnosno naše stablo ima dobro korijenje a time i sigurnu i prosperitetnu budućnost. Jer ove djevojke nose Hrvatsku u srcu te nastavljaju baštiniti svoju tradiciju i osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu, ma gdje živjeli na što uistinu svi možemo biti ponosni".

Natjecalo se 28 djevojaka – pripadnica hrvatskog naroda iz 21 države svijeta, i to Novoga Zelanda, Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, Perua, Mađarske, Njemačke, Vojvodine, Austrije, Belgije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Češke, Slovačke, Rumunjske, Makedonije, Kosova i Španjolske te Bosne i Hercegovi. Titulu najljepše ponijela je Darinka Orčik, Hrvatica iz Mađarske u u santovačkoj šokačkoj nošnji Hrvata iz Mađarske.

Njezina prva pratilja je Ivana Kljajić iz Bosne i Hercegovine, u gradskoj nošnji Hrvatica iz Dervente, dok je za drugu pratilju izabrana Lidija Sarić koja je nosila bunjevačku nošnju iz Vojvodine.

Reviju tradicjske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske organizirala je Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" i Hrvatska matica iseljenika. Cilj ovoga programa jeste susret i povezivanje Hrvata iz cijelog svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.