Izvlačenje Costa Concordie

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 13. srpnja 2014. - 11:36
Autor: 

Izvlačenje olupine luksuznog italijanskog broda Costa Concordia, koji je prije više od dvije i pol godine doživio nesreću kod otoka Giglio pri čemu je poginulo 32 ljudi, počet će danas, a to će biti izuzetno rizična operacija s obzirom na veličinu zahrđalog kruzera.

Planirano je da se, u delikatnoj operaciji bez presedana, koja bi trebalo da traje oko šest dana, brod težak 114.500 tona podigne, a potom odvuče do brodogradilišta u kojem je napravljen 2006, prenosi Tanjug agenciju AFP.

"Najkritičnija faza bit će prvog dana, kada olupina bude prvi put podignuta. Nikada ranije nije pokušano izvlačenje putničkog broda te veličine", kaže Južnoafrikanac Nick Sloane, koji će voditi operaciju.

Najgori scenario

Prema najgorem scenariju, neki upozoravaju da bi se olupina prilikom podizanja mogla raspasti, pri čemu bi se njeni truli unutrašnji dijelovi rasturili po Toskanskom arhipelagu.

"Riječ je o 'plovećem gradu', pravljenom za hiljade putnika, sa litrima zagađivača kao što su ulja, deterdženti i otpadne hemikalije koje se i dalje nalaze u njegovoj unutrašnjosti", upozorava Giorgia Monti iz ekološke organizacije Greenpeace, koja šalje posmatrački tim da prati operaciju.

Brod, koji se prije dvije i po godine nasukao i prevrnuo, uspravljen je u septembru i trenutno se, poduprt, nalazi na ogromnoj podvodnoj platformi.

Trideset tankova koji su pričvršćeni uz bokove broda služit će kao džinovski pneumatski sistem koji će omogućiti da se on podigne.

Složena operacija

Očekuje se da će operacija, koju će pratiti svjetski mediji, početi upumpavanjem komprimiranog zraka u tankove kako bi se Concordia podigla za dva metra.

Brodovi tegljači bi potom trebalo da vuku olupinu 20 metara ka istoku, do mjesta gdje će biti usidrena prije nego što se polako podigne za još 10 metara, kako bi inženjeri mogli da provjere svaku palubu i utvrde da li ima novih strukturnih oštećenja.

Cjelukupan pomorski saobraćaj u toj zoni bit će blokiran tokom najdelikatnijih faza operacije.

Ekspertski tim rukovodit će operacijom iz jedne kontrolne prostorije pod vodstvom Sloana, koji je ovaj pothvat opisao kao "najizazovniji" u njegovoj dosadašnjoj karijeri u kojoj je slične operacije sprovodio na šest kontinenata i u dvije ratne zone.

Prema planu, od 20. jula Concordia bi trebalo da se vuče brzinom od dvije nautičke milje na sat u dužini od oko 240 kilometara ka sjeveru, do luke Genova, gdje bi trebalo da stigne 24. jula, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole.

Postupak protiv kapetana

Troškovi izvlačenja potonulog broda do sada su procijenjeni na oko 1,1 milijardu eura, uključujući 100 miliona eura za rashodovanje.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od Titanica, udario je u stijenu kod malog otoka Giglio u januaru 2012. nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana Coste Concordije Francesca Schettina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod prije nego što su svi putnici evakuirani.

Tijelo jedne od žrtava, indijskog konobara Russela Rebella, još nije nađeno, a moguće je da će njegovi ostaci biti pronađeni tokom izvlačenja olupine.