IZVLAČENJE OLUPINE COSTA CONCORDIE !

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 13. rujna 2013. - 10:29
Autor: 

Brod će biti podignut s morskog dna i uspravljen na specijalno izrađenu podvodnu platformu pomoću složenog sustava hidrauličnih dizalica i čeličnih užadi.
Ta jedinstvena operacija koja košta 750 milijuna eura bit će izvedena 16. rujna u 6 sati sati, precizirali su italijanski zvaničnici, preneo je AFP. Ronioci su upumpali 18.000 tona betona u komore ispod broda kako bi se podupro brod i spriječilo da se prelomi u operaciji koja bi trebala trajati 12 do 24 sata u okviru operacije spašavanja.

Tokom priprema izvlačenja kruzera utrošeno je više od 1.000 vreća cementa i 30.000 tona čelika. Naime, da bi se brod četiri puta težima od Eiffelovog tornja ispravio i odteglio u rezalište, gdje će biti "pretvoren" u staro željezo, bilo je potrebno napraviti velike zahvate.
Očekuje se kako će cijela operacija trajati između 10 i 12 sati, a inženjeri objašnjavaju kako podizanje mora biti učinjeno veoma polako i postupno.
Operacija dizanja Coste Concordije, koja će na kraju biti otegljena i bačena u staro željezo, najskuplja je u povijesti pomorstva. Trošak se procjenjuje na 600 milijuna eura, a vjerojatno će biti i viši.
Costa Concordia je udarila u podmorsku stijenu kada se previše približila obali pred toskanskom otokom Gigliom, nakon čega je s njega evakuirano 4.000 putnika, najmanje 30 poginulo, a radnici će idućeg tjedna moći potražiti tijela dvije osobe, Talijana i Indijca, nestale u nesreći.