NESVAKIDAŠNJI PRIZOR U BOKI

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. prosinca 2012. - 11:38
Autor: 

Bokelji već dva dana na sred Tivatskog zaliva posmatraju veoma neuobičajenu i zanimljivu pomorsku operaciju – ukrcaj velike američke naftne platforme „Ocean King" na specijalni brod za prevoz teških i gabaritnih tereta (tzv. heavy lifter) „Kang Sheng Kou" koji će platformu transportovati do njenog sledećeg odredišta.
Način na koji se obavlja ukrcaj, do sada nije vidjen na našim prostorima jer je „Kang Sheng Kou" koji pripada velikoj kineskoj brodarskoj kompaniji „COSCO", tzv.poluuronljivi heavy lifter, što znači da brod ukrcajem mora u tankove, bukvalno potone da bi se na njegovu palubu u plovećem stanju, mogla smjestiti naftna platforma. Prilikom ukrcaja, iznad površine mora ostaje samo vrh pramčanog kaštela sa nadgradjem „Kang Sheng Koua" i dva pilon-stabilizatora na krmenom dijelu broda. Nakon što se na njegovoj palubi smjesti i adekvatno osigura platforma, „Kang Sheng Kou" od 17.690 tona, ispumpava vodu iz svojih tankova i 155 metara dug i 34 metra širok brod onda ponovno „izroni" na površinu, noseći na sebi ukrcanu naftnu platformu.

Remorkeri „Boka Sky" i „Boka Bay" bijeljanske firme „Boka pilot and tug service", tegljač „Dubravica" i jedan od remorkera firme „Ocean Montenegro" iz Bara, prekjuče kasno poslijepodne doteglili su platformu „Ocean King" iz brodogradilišta do zaronjenog kineskog heavy lftera. Delikatna operacija pozicioniranja velike platforme i njenog osiguranja na palubi broda trajala je više sati, nakon čega počinje takodje višesatni proces postepenog pražnjenja tankova heavy liftera i njegovo „izronjavanje" iz mora.
Predsjednik borda direktora „Jadranskog brodogradilišta" Bijela Stanko Zloković kazao je danas da je ta kompanija od remontnih radova koje je izvela na platformi „Ocean King", prihodovala 1,2 milioona eura, dok je još oko 900 tisuća eura naplaćeno na ime ležarine platforme uz jugoistočni gat brodogradilišta. „Ocean King",dimenzka 60 sa 70 metara sa tri pilona, težak je 9.000 tona, a u Bijelu je na remont stigao još krajem juna 2010 godine.